Αίνιγμα η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή - Τι θα πράξει ο Σαμαράς

Σε θρίλερ μετεξελίσσεται τις τελευταίες μέρες η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, καθώς μετά από παλιότερες νύξεις και του ιδίου προς συνεργάτες του, δεν ήταν γνωστό αν θα συμμετείχε στις επερχόμενες εκλογές.

Πράγματι, τον τελευταίο καιρό έχουν φουντώσει οι φήμες ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν προτίθεται να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2023. Συνομιλητές του – τακτικοί και περιστασιακοί – υποστήριζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος με τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, επειδή θέλει να στείλει ένα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη ρήξη στις σχέσεις τους, με αφορμή τις παρακολουθήσεις.

Έμπειροι συνομιλητές του, στους οποίους απευθύνθηκε το iefimerida.gr, αναφέρουν ότι η στάση του έχει αλλάξει και θα είναι τελικά υποψήφιος στις εκλογές 2023. «Κατά βάθος δεν θα επιθυμούσε να εμπλακεί ή να δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Ωστόσο, κατανοεί ότι η απουσία του από τις εκλογές θα προσφέρει προεκλογικά επιχειρήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα εξοργίσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Αν, για παράδειγμα, χανόταν η νίκη της ΝΔ για 1 μονάδα, όλοι θα του επέρριπταν την ευθύνη για την ήττα», αναφέρει ο συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή, προσθέτει, ο Κ. Καραμανλής τηλεφωνεί σε δικούς του ανθρώπους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, και ζυγίζει τα πράγματα. Την απόφασή του αναμένεται να λάβει τα επόμενα 24ωρα και θα ανακοινωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ξανά στην Α’ Θεσσαλονίκης, στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ξανά υποψήφιος, και μάλιστα στην Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας στην άκρη πικρίες και ρήξεις, ενισχύεται και από μια ακόμη ένδειξη: κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα ως αρχηγός κόμματος, θα είναι ο Έβρος.

Η κίνηση αυτή του αρχηγού της ΝΔ έχει έναν σαφή συμβολισμό, αλλά και μία εκλογική σκοπιμότητα. Ο πρωθυπουργός με την υποψηφιότητά του στον Έβρο αφενός θέλει να υπογραμμίσει ότι τα εθνικά θέματα και η θωράκιση των συνόρων αποτελούν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και το κόμμα του και αφετέρου, να ενισχύσει το κομματικό φρόνημα ενόψει εκλογών σε μια περιοχή όπου η ΝΔ εμφανίζει προβλήματα.

Η υποψηφιότητα Μητσοτάκη στον Έβρο, έχει όμως και δεύτερη ανάγνωση, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΝΔ στην Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση ο πρωθυπουργός να είναι υποψήφιος σε μια βορειοελλαδική περιφέρεια, προμηνύει νέα υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται πάντα. «Εάν θα αποχωρούσε ο Καραμανλής ο Μητσοτάκης θα ήταν σίγουρα υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη καθώς τα ποσοστά του κόμματος στην περιοχή δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους», αναφέρουν πηγές από τη Βόρεια Ελλάδα, στην εφημερίδα «Μακεδονία». Συνεπώς, προσθέτουν, η κίνηση Μητσοτάκη προεξοφλεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα συμμετέχει εκ νέου στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, πιθανότατα για τελευταία φορά.

Η υποψηφιότητα Αντώνη Σαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι εκ νέου υποψήφιος στη Μεσσηνία. Πηγές διακινούσαν το τελευταίο διάστημα την πληροφορία ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ήθελε να παραδώσει τη σκυτάλη της πολιτικής στον γιο του Κωνσταντίνο και ο ίδιος να ασχοληθεί με το νεοϊδρυθέν «Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά» που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και πλήθος βουλευτών της ΝΔ. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι σίγουρα υποψήφιος και ο Σαμαράς τζούνιορ έχει «κλειδώσει» να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην περιφέρεια Πελοποννήσου.