Τέρμα στους φορολογικούς παραδείσους βάζει η Κομισιόν

«Τέρμα στην ανεκτικότητα έναντι των εταιρειών που αποφεύγουν να καταβάλλουν το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί καθώς και έναντι των καθεστώτων που τους το επιτρέπουν. Πρέπει να αποκατασταθεί η σύνδεση του τόπου όπου οι εταιρείες πραγματοποιούν τα κέρδη τους με τον τόπο φορολόγησής τους. Για να γίνει αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να επιδεικνύουν εξωστρέφεια και να συνεργάζονται» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος επί των Οικονομικών, με αφορμή την σημερινή παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας δέσμης μέτρων, με σκοπό τη φορολογική διαφάνεια.

Στόχος της Επιτροπής είναι η πάταξη της εταιρικής φοροδιαφυγής καθώς και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού εντός της ΕΕ, με τη δημιουργία κρατών “φορολογικών παραδείσων”.

Βασικό στοιχείο των προτάσεων είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, με σκοπό την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές τους αποφάσεις (tax rulings). Σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, τα κράτη μέλη ανταλλάσσουν ελάχιστες πληροφορίες πάνω σε φορολογικά ζητήματα, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρίες να εκμεταλλεύονται αυτή την έλλειψη διαφάνειας για να μειώσουν τεχνητά τις φορολογικές τους εισφορές, αλλά και τα κράτη για να δημιουργούν “φορολογικούς παραδείσους” για τις εταιρίες.

Η εταιρική φοροαποφυγή στερεί από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των μελών της ΕΕ δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπονομεύει την ισότιμη κατανομή των βαρών μεταξύ των φορολογουμένων και τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Επομένως, η προώθηση της διαφάνειας και της συνεργασίας είναι επιτακτική ανάγκη.

Εκτός από τη διακρατική συνεργασία στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών όπως:

Η εξέταση νέων απαιτήσεων διαφάνειας για τις πολυεθνικές εταιρείες μέσω της δημοσιοποίησης ορισμένων φορολογικών τους στοιχείων.

Η αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τη Φορολόγηση των Επιχειρήσεων, καθώς ο Κώδικας Δεοντολογίας ορίζει τα κριτήρια, με τα οποία ένα φορολογικό σύστημα θεωρείται επιβλαβές ή όχι.

Ο ποσοτικός προσδιορισμός της έκτασης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής για την υλοποίηση του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τη Eurostat, θα συνεργαστούν με τα κράτη μέλη, ώστε να γίνει μια αξιόπιστη εκτίμηση του επιπέδου φοροδιαφυγής σε αυτά.

Τέλος προβλέπεται η κατάργηση της φορολόγησης εισοδημάτων από αποταμιεύσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα βελτιωμένο πλαίσιο, για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών και να αποφευχθούν τυχόν νομικές αβεβαιότητες ή επιπλέον διοικητικός φόρτος για τις φορολογικές αρχές και τις επιχειρήσεις.