Στο φως το νομικό πλαίσιο για καλύτερες συνθήκες κράτησης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, με το νομοσχέδιο που βγήκε στη δημοσιότητα, κάνει πράξη την δέσμευσή του για βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Το νέο νομικό πλαίσιο καταργεί τις φυλακές τύπου Γ, ενώ περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σχετικά με την “υφ’ όρων απόλυση”, τις ποινές κράτησης των τοξικομανών, την απόλυση των ανηλίκων, των ασθενών και των αναπήρων. Σε διάταξή του, αναφέρεται στην τιμωρία όσων καταφεύγουν στο εκφοβισμό άλλων προσώπων.

Αναφορικά με την κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ’, σημειώνεται πως το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο επαρκεί, ενώ τονίζεται πως η δημιουργία αυτών των φυλακών δημιούργησε προβλήματα, παρά έλυσε.

Οι ρυθμίσεις για τους ανήλικους κρατούμενους αποσκοπούν στον περιορισμό των ποινών που στερούν την ελευθερία, ενώ επιζητείται η παροχή ουσιαστική βοήθειας και διαπαιδαγώγησης.

Στο τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται διάταξη για το bullying, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.

Όπως αναφέρει το εν λόγω νομικό πλαίσιο, θα αποφυλακίζονται όσοι παρουσιάζουν αναπηρία πάνω από το 67%, πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΦΥΛΑΚΩΝ