«Βέτο» Κομισιόν στα νομοσχέδια ανθρωπιστικής κρίσης και 100 δόσεων-Προχωράμε κανονικά λέει η κυβέρνηση

«Μονομερή ενέργεια» χαρακτηρίζει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και για την ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομάδα των δανειστών Ντένκλαν Κοστέλο και ζητά να «παγώσουν», σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο Channel 4 ο γνωστός δημοσιογράφος Πολ Μέισον.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ντένκλαν Κοστέλλο έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία θέτει «βέτο» για τις δύο αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις, εκτιμώντας ότι βρίσκονται εκτός του πλαισίου που είχε τεθεί από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ζητά να προηγηθούν διαπραγματεύσεις πριν την εφαρμογή τους.

Η επιστολή του κ. Κοστέλλο φέρεται να έχει ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής μας το προηγούμενο βράδι, επισημάνατε το σχέδιό σας να περάσετε από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Ακόμη, καταλάβαμε ότι θα λάβετε και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τις δόσεις, η οποία και αυτή πρόκεται να πάει σύντομα στο Κοινοβούλιο. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι θα πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε την κατάλληλη συμβουλευτική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει και την συμμόρφωση με της προσπάθειες αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν. Εάν πράξετε αλλοιώς θα θεωρηθεί ότι προχωρείτε σε μονομερείς ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με τις δεσμεύσεις στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της είδησης, κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι το «να θεωρεί κανείς “μονομερή ενέργεια” την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς. Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;»

Έντονα αντέδρασε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος, από το βήμα στη Βουλή, έκανε λόγο για άτοπες και αστήριχτες αιτιάσεις και ενστάσεις. «Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», πρόσθεσε και αναφερθείς στην τοποθέτηση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου ξεκαθάρισε ότι: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της υπουργού αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Η νομοθετική λειτουργία δεν εκβιάζεται», τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.