Ποιοι βρέθηκαν στην κηδεία του τέως βασιλία Κωνσταντίνου - Πώς κάλυψαν το γεγονός τα ξένα ΜΜΕ-(Εικόνες)
Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του τέως βασιλιά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία επιθυμία του.
Η σορός του τέως βασιλιά είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, με την εξόδιο ακολουθία να ξεκινά στις 12 και τα βλέμματα όλων να είναι εστιασμένα στις πολιτικές παρουσίες. Η ταφή έγινε ιδιωτικώς, όπως ζήτησε η οικογένεια, χωρίς την παρουσία καμερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος πολιτών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είχε συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς στο Τατόι, προκειμένου να παρευρεθούν στην ταφή του πρώην βασιλιά.
Συγκίνησε ο Παύλος με τον επικήδειο
Φανερά συγκινημένος ο Παύλος εκφώνησε τον επικήδειο για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στην κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας. «Κωνσταντίνε, μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου, παππού, ολυμπιονίκη, είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια για όλους όσους ήρθαν να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να ήταν μαζί σου», είπε ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου βασιλέα Παύλο και παππού μου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του όταν ανέλαβες την ευθύνη του θρόνου. Σου είπε «αφιέρωσον τη ζωή σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος σου, ουδεμία αξιότερη αποστολή, ενθυμού πάντοτε ότι προτιμότερον είναι να υποφέρει ο βασιλέας αντί για τον λαό.
Δόξασες τη χώρα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Ο αγώνας ήταν ένας σκληρός αγώνας που έδωσες με το νου και το σώμα μέχρι την τελική νίκη με το αείμνηστο πλήρωμα. Ήταν μια σκληρή εποχή όταν ανέβηκες στον Θρόνο. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Η προσπάθειά σου απέτυχε αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αφορμή για μια νέα αιματοχυσία. Δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.
Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Δημιουργήσατε μια οικογένεια που την ενώνει η αγάπη και το καθήκον προς την Πατρίδα. Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα.
Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν.
«Καλό ταξίδι» έκλεισε με εμφανή τη συγκίνησή του ο Παύλος για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.
Ποιοι βουλευτές παραβρέθηκαν στην κηδεία
Στην τελετή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Κάποιοι, δε, έδωσαν το «παρών» και στο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά να ξεχωρίζει.
Υπό τις επευφημίες εκατοντάδων πολιτών, ο πρώην πρωθυπουργός -συνοδευόμενος από τη σύζυγό του- προσκύνησε τη σορό του τέως βασιλιά, κίνηση άλλωστε την οποία είχε προαναγγείλει από την Κυριακή μέσω του περιβάλλοντός του.
Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκονταν οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μετέβησαν, επίσης, ο βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Η πρόβα τζενεράλε πριν την κηδεία
Με την τελική πρόβα της κηδείας το απόγευμα της Κυριακής, ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες από την οικογένεια για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Aπό το πρωί οι σύζυγοι του Παύλου και του Νικόλαου φρόντισαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το δείπνο των πρώτων καλεσμένων.
Την ίδια ώρα, οι γιοι του εκλιπόντος, Νικόλαος και Φίλιππος, από το ξενοδοχείο περπάτησαν ως τη Μητρόπολη και επισκέφτηκαν τον πατέρα Θωμά Συνοδινό με τον οποίο είχαν μια ολιγόλεπτη συζήτηση για την τελετή.
Η εξόδιος ακολουθία είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και δώδεκα Μητροπολιτών από όλη την Ελλάδα.
Το απόγευμα της Κυριακής, ο Παύλος και ο Νικόλαος μαζί με τα εγγόνια από τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο και έκαναν τη τελική πρόβα για την αυριανή κηδεία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας.
Όπως ήταν προγραμματισμένο, είναι αυτοί που σήκωσαν το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ως τον ναό της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών.
Πώς κάλυψαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την κηδεία
Όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.
To Reuters, ανέφερε πως «Ευρωπαίοι βασιλείς συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα τη Δευτέρα (16/1) για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας, ο οποίος κυβέρνησε μόλις τρία χρόνια τη δεκαετία του 1960 προτού εξαναγκαστεί σε εξορία, με το λαό του να ψηφίζει για την κατάργηση της μοναρχίας το 1974 .
Συνδεδεμένος με τον Γερμανικό Οίκο των Γλύξμπουργκ, ο οποίος έχει σχέσεις με τους βασιλείς σε όλη την Ευρώπη, ο Κωνσταντίνος Β’ ήταν ο μόνος γιος του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδας.
Βασιλείς από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας της Βρετανίας Άννας, και του βασιλιά Φελίπε και της Βασίλισσας Λετίσια της Ισπανίας παρευρέθηκαν στην ορθόδοξη χριστιανική λειτουργία στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό στο κέντρο της Αθήνας. Εστεμμένοι από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Μονακό ήταν επίσης στη λίστα καλεσμένων.
Ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, ο Παύλος, αντάλλαξε μια αγκαλιά με τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε, τον πρώτο του εξάδερφο, στα σκαλιά του καθεδρικού ναού λίγες στιγμές πριν ξεκινήσει η τελετή. Χιλιάδες άνθρωποι νωρίτερα είχαν κάνει ουρές για ώρες έξω από ένα παρακείμενο παρεκκλήσι, όπου είχε τοποθετηθεί το φέρετρο του Κωνσταντίνου ντυμένο με την ελληνική σημαία, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής
Ο Κωνσταντίνος ήταν 27 ετών και ήταν βασιλιάς για τρία χρόνια όταν αναγκάστηκε να εξοριστεί το 1967 με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας, και την οικογένειά του. Δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για την απόφασή του να ορκίσει τη στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Συνεργάστηκε για λίγο μαζί τους πριν οργανώσει ένα αποτυχημένο αντιπραξικόπημα που οδήγησε στην εξορία του.
Η λειτουργία της Δευτέρας, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος της χώρας, Ιερώνυμος, ήταν ιδιωτική, αντανακλώντας την ιδιότητα του Κωνσταντίνου ως πρώην βασιλιά. Μερικοί θεατές αποδοκίμασαν την υπουργό Πολιτισμού, οργισμένοι που η κηδεία δεν έγινε δημοσία δαπάνη.
Daily Mail
Η εφημερίδα έγραψε ότι η πριγκίπισσα Άννα έφτασε στην Αθήνα για να αποτίσει τα σέβη της στον τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο Β’.Πέθανε από εγκεφαλικό στις 10 Ιανουαρίου στην ελληνική πρωτεύουσα σε ηλικία 82 ετών, περισσότερα από 50 χρόνια αφότου εξορίστηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η πριγκίπισσα -η οποία ήταν η δεύτερη ξαδέρφη του Έλληνα Βασιλιά- έμοιαζε μελαγχολική καθώς έμπαινε στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό. Πριν από τη διαδικασία, ο γιος του Κωνσταντίνου Παύλος, έσκυψε το κεφάλι καθώς κοίταξε πάνω από το φέρετρο του πατέρα του μέσα στην εκκλησία. Λίγο αργότερα, ο θλιμμένος γιος χαιρέτησε τη βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας με ένα φιλί στο χέρι στην κορυφή των σκαλοπατιών του καθεδρικού ναού.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό ταξίδεψε επίσης στην Ελλάδα και χαιρέτισε τα πλήθη των πενθούντων με ένα νεύμα καθώς έμπαινε στον καθεδρικό ναό. Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Mάξιμα της Ολλανδίας έδειχναν εμφανώς θλιμμένοι, καθώς έφτασαν πιασμένοι χέρι-χέρι.
Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία έδωσαν επίσης το παρών. Έλληνες πενθούντες παρατάχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ πριν ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία σήμερα το πρωί.
Μέλη του κοινού έκαναν ουρά όλη τη νύχτα για να δουν το τελευταίο φέρετρο του Βασιλιά της Ελλάδας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στον καθεδρικό ναό, σήμερα το πρωί Το φέρετρο του Κωνσταντίνου ήταν ντυμένο με ελληνική σημαία ενώ μέλη του κοινού προσκλήθηκαν στο παρεκκλήσι για να αποχαιρετήσουν τον πρώην μονάρχη.
Το Σαββατοκύριακο, μέλη βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας και του Βασιλιά Φελίπε και της Βασίλισσας Λετίθια της Ισπανίας – πέταξαν στην ελληνική πρωτεύουσα για να παραστούν στην κηδεία. Στην τελετή εκπροσωπούν την ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παγαγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Συνολικά 200 καλεσμένοι έδωσαν το παρών στην τελετή, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών. Μετά την κηδεία του θα ακολουθήσει πομπή 29 χιλιομέτρων προς τα Ανάκτορα Τατοΐου, όπου θα γίνει ξεχωριστή ιδιωτική τελετή και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα κηδευτεί μαζί με άλλα μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.
Δεύτερος εξάδερφος του βασιλιά Καρόλου και νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο Κωνσταντίνος Β’ έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εξόριστος μετά από ένα ελληνικό δημοψήφισμα που απέρριψε τη μοναρχία το 1974.
Ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδας και ο τελευταίος βασιλιάς της χώρας. Ο Κωνσταντίνος, χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, ήταν 27 ετών και βασιλιάς για τρία χρόνια το 1967, όταν αναγκάστηκε να εξοριστεί με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ’ της Δανίας και την οικογένειά του.
Deutsche Welle
Μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να αποχαιρετήσουν τον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Β’. Η κηδεία του θα είναι ιδιωτική, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε για την τελετή.
Ο Κωνσταντίνος Β’, ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, κηδεύεται στην Αθήνα, σε μία τελετή όπου αναμένεται να παραστούν Ευρωπαίοι βασιλείς. Ο μονάρχης πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών, μετά από επιδείνωση της υγείας του. Ο Κωνσταντίνος ήταν μια διχαστική φυσιογνωμία στην ιστορία της Ελλάδας και θα ταφεί ως ιδιώτης. Πάνω από 200 άτομα αναμένεται να παραστούν στην ιδιωτική νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία τελείται στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.
Μέλη του κοινού μπόρεσαν να αποτίσουν τα σέβη τους το πρωί της Δευτέρας. Χιλιάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν έξω από την εκκλησία για να περάσουν από το φέρετρο του Κωνσταντίνου. Θα ταφεί στο θερινό ανάκτορο της πρώην βασιλικής οικογένειας στη βόρεια Αθήνα όπου είναι θαμμένοι οι πρόγονοι του Κωνσταντίνου.
Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι βασιλείς και ευγενείς από όλη την Ευρώπη. Θα παρευρεθούν η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β’, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας και ολόκληρη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Θα παρευρεθούν επίσης βασιλείς από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Μονακό.
Η βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπείται από την πριγκίπισσα Άννα, την κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ούτε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο σημερινός μονάρχης της Βρετανίας και ξάδερφος του εκλιπόντος, ούτε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος, αναμένεται να παρευρεθούν.
Αssociated Press
Με περιστασιακές ερμηνείες του ελληνικού εθνικού ύμνου, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να παρατάσσονται πολύ πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον καθεδρικό ναό της Αθήνας για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών.
Στην κηδεία παρευρέθηκαν μέλη βασιλικών οίκων από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των βασιλικών οικογενειών Ισπανίας και Δανίας που είχαν στενή σχέση με τον Κωνσταντίνο, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η σύζυγος του Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία, είναι η αδερφή της βασίλισσας Mαργκρέτε της Δανίας, η οποία παρευρέθηκε στην κηδεία. Η αδερφή του Σοφία είναι σύζυγος του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και μητέρα του σημερινού μονάρχη της Ισπανίας, βασιλιά Φελίπε. Ο Κωνσταντίνος ήταν ένας από τους νονούς του πρίγκιπα Ουίλιαμ, διαδόχου του βρετανικού θρόνου. Η βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπήθηκε στην κηδεία από την πριγκίπισσα Άννα.
Ο Χουάν Κάρλος, περπατώντας με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού, έφτασε στον καθεδρικό ναό με τη Σοφία. Ήταν μια σπάνια δημόσια εμφάνιση για τον πρώην βασιλιά, ο οποίος ζει στο Άμπου Ντάμπι από τότε που αποκόπηκε από την ισπανική βασιλική οικογένεια το 2020 εν μέσω οικονομικών σκανδάλων.
Η μοναρχία της Ελλάδας καταργήθηκε οριστικά με δημοψήφισμα το 1974 και ο Κωνσταντίνος πέρασε δεκαετίες εξόριστος προτού επιστρέψει για να εγκατασταθεί στην πατρίδα του τα τελευταία του χρόνια