Επισκέφθηκε την Εύα Καϊλη στις φυλακές ο πατέρας της - Εισέρχεται σε νέα φάση η έρευνα, αναφέρει η L’ Echo
Επίσκεψη από τον πατέρα της έχει η Εύα Καϊλή, στις φυλακές του Χάρεν, μετά την απόφαση που πήρε χθες το δικαστικό συμβούλιο να παραμείνει κρατούμενη η κατηγορούμενη για εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού.
Η Εύα Καϊλή με βάση τη χθεσινή απόφαση θα παραμείνει κρατούμενη τουλάχιστον για ένα μήνα, αφού μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος θα κριθεί εκ νέου η παράταση ή μη της κράτησης.
Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων της κ. Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι και έτσι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα παραμείνει προφυλακισμένη για τον επόμενο μήνα – εκτός εάν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών από την έκδοση της εν λόγω απόφασης. Σε περίπτωση που το πράξει τότε θα πρέπει να εμφανιστεί εντός των επόμενων 15 ημερών ενώπιον του κατηγορητηρίου στο Τμήμα του Εφετείου των Βρυξελλών.
«Η έρευνα για το Qatargate εισέρχεται σε νέα φάση»
Η εκτεταμένη έρευνα για την παρασκηνιακή δράση ομάδων προώθησης συμφερόντων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισέρχεται πλέον σε μια νέα, «πιο ήρεμη και πιο αναλυτική φάση», μετά από ένα εντατικό δεκαήμερο ερευνών -20 συνολικά μεταξύ 9 και 12 Δεκεμβρίου- και ανακρίσεων, γράφει η βελγική L’ Echo -ένα από τα Μέσα Ενημέρωσης που είχαν αποκαλύψει τον εντοπισμό των χαρτονομισμάτων στο διαμέρισμα.
Ανακριτές και δικαστές εκτονώνουν λίγο την πίεση, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές κι έφθασε η ώρα η ώρα για μια βαθύτερη ανάλυση μελέτη των μηνυμάτων από τα τηλέφωνα και τους Η/Υ που κατασχέθηκαν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς ευρωβουλευτών, τον ρόλο των οποίων ερευνούν οι ανακριτές.
Ανάλογα και η αστυνομία χτενίζει και «δένει» τα βίντεο από ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι επιτροπές LIBE (δημόσιες ελευθερίες: ειδικότερα η ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βίζας για τους υπηκόους του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση), DROI (ανθρώπινα δικαιώματα, που επεξεργάστηκαν το σχέδιο ψηφίσματος για τους μετανάστες εργάτες που πέθαναν σε εργοτάξια του Μουντιάλ στο Κατάρ). Στο σταυρόνημα και επιτροπές, αποφάσεις των οποίων πιθανώς αποκαλύπτουν την επιρροή του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως η διακομματική ομάδα της «Δυτικής Σαχάρας», η οποία καλείται να επιλύσει μια μακρόχρονη διένεξη μεταξύ Μαρόκου και Αλγερίας, και η Επιτροπή Pegasus, μια κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και άλλων spyware.