Βαρύ το κατηγορητήριο για την Εύα Καϊλή - Οι προβλεπόμενες ποινές για όσους ενέχονται στο QatarGate

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από τις έρευνες σχετικά με το QatarGate που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή (9/12) και στο οποίο εμπλέκεται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία παραμένει προφυλακισμένη στις βελγικές φυλακές.

Η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και διαφθορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «L’Echo» και «Soir».

Σοβαρές κατηγορίες σε βάρος της Εύας Καϊλή

Η Εύα Καϊλή που παραμένει κρατούμενη αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες εις βάρος της. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -σήμερα αναμένεται η αντικατάστασή της- θεωρείται ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει την κατηγορία εμπλοκής σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα χρήματος.

Οι ποινές που προβλέπονται για την Εύα Καϊλή

Για τις ποινές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσοι εμπλέκονται στο Qatar Gate μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Κορογιαννάκης. O δικηγόρος που γνωρίζει το νομικό σύστημα του Βελγίου έκανε λόγο για σοβαρά παραπτώματα, για τα οποία, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει έως πέντε έτη φυλάκισης.

«Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία-δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορογιαννάκης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμού κράτησης ο δικηγόρος υπογράμμισε: «Μπορεί αλλά για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις και ο κατηγορούμενος είναι αυτός, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει γιατί οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται σε περίπτωση κράτησης στο σπίτι. Υποθέτω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την κα Εύα Καϊλή και για την οποία δικαιολογείται η προσωρινή κράτηση είναι η δυνατότητά της και των συγκατηγορουμένων της να επηρεάσουν την έρευνα και να εμποδίσουν την έρευνα. Κατά συνέπεια, νιώθω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος να μην απελευθερωθεί αμέσως, εφόσον αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες».

Τι είναι το Qatargate που εμπλέκεται το πρόσωπο της Εύας Καϊλή

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από την Παρασκευή, όταν τα βελγικά ΜΜΕ αποκάλυψαν τις προσαγωγές των έξι προσώπων, οι προσαχθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε ένα φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς από αξιωματούχους του Κατάρ, προκειμένου να ενεργήσουν υπέρ του κράτους του Κόλπου για μια σειρά ζητημάτων στην ευρωβουλή. Να κάνουν με άλλα λόγια λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ.

Να σημειωθεί ότι το Κατάρ έχει επικριθεί ευρέως και ποικιλοτρόπως με αφορμή το Μουντιάλ. Ενα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί ευρέως -πέραν των πολλών άλλων ζητημάτων που υπάρχουν με την εν λόγω χώρα- είναι αυτό των εργασιακών συνθηκών. Μπορεί η Εύα Καϊλή στην ομιλία της που προκάλεσε αίσθηση στην ευρωβουλή να αποθέωνε το Κατάρ για τα εργασιακά δικαιώματα, ωστόσο εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, αναφέρουν ότι 6,500 εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έργων για το Μουντιάλ.