Το μεσημέρι οι επίσημες ανακοινώσεις των Αρχών για την υπόθεση της Εύας Καϊλή

Πολιτικό «σεισμό» προκάλεσαν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα οι αποκάλυψεις περί πιθανής εμπλοκής της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή σε σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ.

Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων σήμερα από τις βελγικές Αρχές, που θα εκδώσουν δελτίο Τύπου σήμερα το μεσημέρι, με την κ. Καϊλή να βρίσκεται υπό κράτηση.

Χθες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Ελληνίδας πολιτικού, που απορρέουν από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή το Σάββατο το βράδυ με την οποία της ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Yπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η κ. Καϊλή διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ και από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενώ με φόντο την υπόθεση ξέσπασε μια άνευ προηγουμένου κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.

Εκτός της κ. Καϊλή, ακόμη τέσσερα άτομα προσήχθησαν και κρατούνται από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς.

Ανάμεσά τους φέρεται να είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή αλλά και ο πατέρας της ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Νωρίτερα, διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, τόνισε στο ΑΠΕ πως κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας L’Echo, η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κυρία Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία.

Ποια ονόματα εμπλέκονται

Εκτός από την κυρία Καϊλή ακόμη τέσσερα άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς. Οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Οι βελγικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του αφαιρώντας έγγραφα, υπολογιστές και σκληρούς δίσκους. Παράλληλα, έχει σφραγίσει το γραφείο του όπως και της κ. Καϊλή.

Υπό κράτηση βρίσκεται επίσης και ο πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκαν 600.000 ευρώ μέσα σε σακούλες απορριμμάτων. Παράλληλα, στο Μπέργκαμο της Ιταλίας συνελήφθη ο σύζυγος και η κόρη του.

Επίσης, συνελήφθη ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».