«Όλοι ξέρουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τις απειλές της προς την Ελλάδα. Φυσικά και τις απορρίπτουμε, αλλά αποδεικνύουν την ορθότητα της ελληνικής στάσης, αλλά και το ότι η Άγκυρα απειλεί μια χώρα με την οποία συνορεύει, και ότι με τον τρόπο αυτό αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Χρειάζεται μια ισχυρή καταδίκη. Και λυπάμαι που η Τουρκία δεν διδάχθηκε τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι.
Είχε προηγηθεί ξεκάθαρη δήλωση από πλευράς του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών που τόνισε ότι «οι διαφορές δεν λύνονται με απειλές και μονομερείς πρωτοβουλίες» και ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί». «Η στάση μας είναι ότι τα προβλήματα λύνονται με τον διάλογο». Δήλωση για την οποία τον ευχαρίστησε ο Νίκος Δένδιας.
Ο Έλληνες υπουργός χρησιμοποίησε το παράδειγμα της συμφωνίας Ελλάδας- Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όπως και εκείνης Ισραήλ- Λιβάνου, λέγοντας ότι είναι υπόδειγμα για την επίλυση των διαφορών, με εργαλεία, το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. «Ιταλία και Ελλάδα είναι χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά, στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και το MED 5. Πριν δυο χρόνια υπογράψαμε την συμφωνία για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλάσσιων Ζωνών και ευχόμαστε και άλλες χώρες της Μεσογείου να ακολουθήσουν το παράδειγμα ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας μας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά την Λιβύη, πρόσθεσε ότι αύριο θα μεταβεί στην Βεγγάζη και ότι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα είναι ότι «υπάρχει ανάγκη να τύχει εγγύησης μια διαδικασία που θα οδηγήσει προς τις εκλογές στη χώρα αυτή και ότι πρέπει να αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις». Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε, επίσης, την Ιταλία για το ότι «απέρριψε το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης και πρόσθεσε ότι «είναι σαν να υπέγραφε η Ελλάδα ένα μνημόνιο με την Τυνησία, αγνοώντας την ύπαρξη της Μάλτας και της Σικελίας».
Σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό είναι μια τεράστια πρόκληση για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα, αν δεν καταβληθούν και προσπάθειες για να βελτιωθεί και η κατάσταση στη Λιβύη. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση της όλης κατάστασης και η συνεργασία μας με την Ιταλία, στο θέμα αυτό, είναι στενότατη».
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στις Βρυξέλλες βρήκαμε ένα κλίμα διαλόγου. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης δεν μπορούν να αφεθούν μόνες, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ένωσης. Ιταλία και Ελλάδα δείχνουν πάντα αλληλεγγύη με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν όλους για μεγάλης διάρκειας περιόδους. Οι σημερινοί κανόνες μπορούν να βελτιωθούν, η Συμφωνία του Δουβλίνου δείχνει κουρασμένη και, φυσικά, κύριο στοιχείο παραμένει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Οι εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης κυριάρχησαν στη πρώτη συνάντηση, που είχαν σήμερα στη Ρώμη, ο Νίκος Δένδιας και ο νέος Ιταλός ομόλογός του, Αντόνιο Ταγιανι.
Οι συνομιλίες τους, εξάλλου, επικεντρώθηκαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων αλλά και στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό.