Αγώνας Δρόμου

Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο τρόπος υλοποίησής τους, η αποτελεσματικότητά τους με γνώμονα τα κριτήρια που θέτουν οι πιστωτές για να τις δεχθούν ως ισοδύναμα και ο χρόνος που κυλά αντίστροφα για την Αθήνα με την στρόφιγγα της χρηματοδότησης να έχει κλείσει, θα είναι βασικά θέματα συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ασχέτως των όποιων δηλώσεων ακολουθήσουν, και εκτός μεγάλης έκπληξης, πηγές προσκείμενες στην Κομισιόν, διέρρεαν ότι ο κ. Γιούνκερ, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο ραντεβού για τον Αλέξη Τσίπρα, έχει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων και ως εκ τούτου διευκόλυνσης της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσει να παρεμβαίνει «πυροσβεστικά» όταν ανεβαίνουν οι τόνοι, θα συμβάλλει στην διατήρηση χαμηλών τόνων και «εποικοδομητικού κλίματος» και θα θυμίζει, σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν θα πρέπει να κανείς να ξεχνά την «δύσκολη κατάσταση» που βίωσε και βιώνει ο ελληνικός λαός, επιμένοντας ότι θα πρέπει «πολύ γρήγορα να βελτιωθεί».

Πέραν αυτού, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν μπορεί να υπερσκελίσει τους δύο άλλους βασικούς συμμετέχοντες στο Brussels Group, όπως ονομάζεται πλέον, δηλαδή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Θα επιμείνει στην «συμφιλιωτική της στάση» μεν αλλά πιθανώς τίποτε περισσότερο δε. Και αν και είναι γεγονός ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει έτοιμο ένα ολόκληρο σχέδιο για αλλαγή του τρόπου πραγματοποίησης ελέγχων στα δημοσιονομικά των χωρών, φαίνεται ότι δεν σχεδιάζει να το προωθήσει πριν από το καλοκαίρι, κάτι που δημοσιογραφικές πηγές, απέδιδαν σε πιέσεις του Βερολίνου και των «συμμαχικών» σε αυτό χωρών στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Με βάση τα «μηνύματα» από τις Βρυξέλλες, η εικόνα θα «ξεκαθαρίσει» όταν, πρακτικώς, ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, αλλά πολύ περισσότερες οι εργασίες των τεχνικών συμβούλων που έχουν φτάσει, ήδη, στην Αθήνα, έχουν καταλύσει, σύμφωνα με πληροφορίες στο ξενοδοχείο Hilton, και θα είναι αυτοί που θα «τσεκάρουν» δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά στοιχεία, αρχής γενομένης από τα πρώτα. Η όλη διαδικασία των ελέγχων, που θα συνοδεύεται παράλληλα από την συζήτηση στις Βρυξέλλες για την εφαρμογή των ελληνικών μεταρρυθμιστικών προτάσεων, διαμηνύουν οι πιστωτές θα ήταν «θεμιτό» να λήξει πριν το πέρας τεσσάρων εβδομάδων.

Και τονίζουν τις ίδιες γνωστές πτυχές: να κοστολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις και αν αντικαταστήσουν άλλα μέτρα που προβλέπονταν να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, να ετοιμαστεί η κυβέρνηση για πιέσεις για λήψη δημοσιονομικών μέτρων αν ο προϋπολογισμός αποδειχτεί ότι «πέφτει έξω» (κάτι που ήδη το θεωρούν οι περισσότεροι βέβαιο). Αν αυτά γίνουν, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει έστω και τμηματική καταβολή κάποιων χρημάτων.

Κατά τα άλλα, οι πιέσεις σε συγκεκριμένους τομείς: εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις, αναμένεται να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Απέναντι σε αυτές, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει πειστικά και εφικτά αποτελέσματα από τις προτάσεις που έχει αντιτείνει το γρηγορότερο δυνατό και σε αυτό ακριβώς το σημείο καλείται να παίξει ρόλο ο ΟΟΣΑ.