Καθησυχαστικός ο Σκρέκας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας - Διασφαλισμένη ακόμη και σε ακραία σενάρια
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα τρία ευρωπαϊκά κράτη- μέλη της ΕΕ, μεταξύ των 27, που αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο δυσμενών επιπτώσεων στο ενεργειακό μας σύστημα, ακόμα και στην περίπτωση του απευκταίου σεναρίου να υπάρξει μια πλήρης αποκοπή των ροών του φυσικού αερίου, διαβεβαίωσε από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μπροστά και στο δυσμενές αυτό ενδεχόμενο, δεδομένων των παρεμβάσεων που έγιναν ήδη και πρόκειται να γίνουν άμεσα. Μετά και την σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, όπου επικαιροποιήθηκαν οι παρεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να λάβουν χώρα στην περίπτωση μιας πλήρους αποκοπής στη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τα όσα έγιναν ώστε η Ελλάδα να είναι ενεργειακά ασφαλής και τα όσα αποφασίστηκε να γίνουν.
Όπως είπε αυτό εξασφαλίζεται:
– με τον σχεδόν διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας, μέσα από τη νέα πλωτή δεξαμενή, που ήδη έχει καταφθάσει και θα είναι λειτουργική μέσα στο μήνα
– μέσα από τη δυνατότητα τα τέσσερα εργοστάσια φυσικού αερίου να χρησιμοποιήσουν ντίζελ στην έκτακτη περίπτωση
– μέσα από την αυξημένη παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων των υφιστάμενων, αλλά και
– την εισαγωγή στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα «Πτολεμαΐδα V (5)» και επίσης
– με τη δυνατότητα, προσωρινά να αποθηκεύσουμε στρατηγικά αποθέματα σε υπόγειες δεξαμενές της Ιταλίας που θα τα λάβουμε με αντίστροφη ροή, στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη και σύμφωνα με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την σχετική ενημέρωση έκανε ο κ. Σκρέκας στο πλαίσιο της ψήφισης από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κύρωση της έκτης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων Εταιρειών ENERGEAN OIL AND GAS – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και KAVALA OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Το νομοσχέδιο ψηφίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καταψηφίζουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Ελληνική Λύση.
Ο αρμόδιος υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξηγώντας ότι η χώρα αυτή τη στιγμή δεν διαπραγματεύεται για μακροχρόνια αποθήκευση φυσικού αερίου σε υπόγειες δεξαμενές και ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη η οποία έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε αποθήκευση, σε υπόγειες αποθήκες τρίτων, άλλων χωρών, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ακολουθούμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αυτό κάνουμε, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας» είπε ο κ. Σκρέκας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ-πολύ καλύτερη κατάσταση από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά αυτή την εξαιρετική περίπτωση.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αφορά στην τροποποίηση της σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους και ουσιαστικά στη δυνατότητα για ενός έτους παράταση της παραχώρησης της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας ENERGEAN OIL AND GAS που διαδέχθηκε την ΚAVALA OIL. Για τον λόγο ότι βρίσκεται σε διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού, υπό το ΤΑΙΠΕΔ, η πώληση αυτής της περιοχής της υπόγειας αποθήκης, ώστε να μετατραπεί σε μια υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου έτσι, ώστε να μπορεί η χώρα να διαθέτει τη δική της αποθήκη στρατηγικών αποθεμάτων. «Τώρα περισσότερο από ποτέ φαίνεται ότι είναι αναγκαίο ότι τελικά χρειάζεται να έχουμε τέτοιες επενδύσεις που να διασφαλίζουν την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας στις εξαιρετικές συνθήκες που πολλές φορές, είναι και απρόβλεπτες» είπε ο κ. Σκρέκας.