Γ.Βαρουφάκης: Σημαντικό βήμα - Μεταρρυθμίσεις κατά κύματα από την Αθήνα

«Σημαντικό βήμα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση και εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου όσον αφορά στην εξειδίκευση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων για το τετράμηνο, αλλά και για να διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη συμφωνία μετά τον Ιούνιο για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη» χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει μια λίστα από παραδείγματα μεταρρυθμίσεων και ότι θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα και νέες λίστες με μεταρρυθμίσεις κατά κύματα. «Η λίστα των επτά μεταρρυθμίσεων ήταν η πρώτη δόση. Υπάρχει ακόμα ένα κύμα 7 – 8 μεταρρυθμίσεων που θα προτείνουμε και μετά ένα ακόμα κύμα. Ετσι, θα προχωρήσουμε» τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι μεταρρυθμίσεις μαζί με ένα σχεδιασμό για τα δημοσιονομικά της χώρας θα αποτελέσουν τον κορμό για το review. Αυτό που μας έχει εγγυηθεί το σύνολο των θεσμών είναι ότι με την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας ξεκινά η διαδικασία για την επίλυση των προβλημάτων με τα χρηματοδοτικά κενά».

Συμπλήρωσε ότι έστειλε, ήδη, επιστολή στον κ. Ντάισελμπλουμ για άμεση έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων. «Περιμένουμε την αρχή της πραγματικής δουλειάς για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης μετά από χρόνια αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης» υποστήριξε.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο, κληθείς να σχολιάσει τη σχετική δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «χάθηκε πολύς χρόνος». Η συμφωνία του προηγούμενου Eurogroup δεν θα ολοκληρώνονταν σε μια μέρα, εκτίμησε, συμπληρώνοντας ότι η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ότι αυτό θα γίνει πολύ πριν την προθεσμία της 20ης Απριλίου. «Δεν δαπανήσαμε χρόνο. Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να εγκατασταθούμε στα υπουργεία, να ορίσουμε γενικούς γραμματείς και να οργανώσουμε τη λίστα για τις μεταρρυθμίσεις», προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις που θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για μια σειρά από πράγματα δεν μπορεί να αποφασίζει από μόνη της.

Και πάλι απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν δέχθηκε καμία επίθεση από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ότι απλώς ο κ. Σόιμπλε του ζήτησε διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο που αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ότι ο ίδιος τις έδωσε. Για το αν καλύφθηκε ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος, εκτίμησε ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνοντας ότι για την κυβέρνηση το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προτεραιότητα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η «Ευρώπη είναι υπέροχη γιατί αντέχει διαφορετικές απόψεις. Έχουμε διαφορά με τον Ντάισελμπλουμ αλλά δουλεύουμε μαζί», τόνισε.

Όσον αφορά την επαναφορά στο προσκήνιο σεναρίων περί Grexit ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι το θέμα του Grexit είναι αρνητική συνεισφορά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεχόμενος δε βροχή ερωτήσεων για τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Corriere della Sera και το θόρυβο που δημιουργήθηκε καθώς εμφανίστηκε να αναφέρεται σε δημοψήφισμα για το ευρώ, (με το ευρώ να αναφέρεται μέσα σε παρένθεση) επανέλαβε πολλάκις ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν. Είπε ότι ο δημοσιογράφος των ρώτησε πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση αν η Ευρώπη απορρίψει κάθε μία από τις ελληνικές προτάσεις. «Απάντησα ότι στην υποθετική περίπτωση -κάτι για το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση- που οι εταίροι δεν  δεχτούν κάθε μια από τις προτάσεις μας θα πρέπει να αποταθούμε στους πολίτες. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι δημοσιογράφοι πρέπει να ακολουθούν τέτοιες τακτικές» επεσήμανε. Και προσέθεσε ότι από την στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν την αρνηθεί την κάθε μία από τις ελληνικές προτάσεις, προφανώς δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος. «Δεν πρέπει να δίνουμε οξυγόνο που έχει ανάγκη ο κίτρινος τύπος», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, τόσο προς το ΔΝΤ όσο και την ΕΚΤ αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το αίτημα να συζητηθεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και επιβεβαίωσε ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, αλλά και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.