Μητσοτάκης: Αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά - ''Όραμα μας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο''
Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά».
Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά σημαντικό γιατί αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο για μία προοδευτική πολιτική στα ζητήματα της εργασίας», σημειώνοντας πως η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%. «Ζούμε σε ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον αλλά οι προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανεργία λόγω της πανδημίας διαψεύστηκαν γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να στηρίξει τους πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Φθηνή κατοικία για τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία του ΟΑΕΔ, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», ο πρωθυπουργός επισήμανε:
«Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης, κυρίως στα νέα ζευγάρια».
Κ. Μητσοτάκης: «Εξαιρετικά σημαντικό το νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά”»
Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», μιλώντας στην Ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ενώ, ξεκινώντας την ομιλία του, σχολίασε την περιορισμένη παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης:
«Μου κάνει εντύπωση η περιορισμένη συμμετοχή συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Δεν βλέπω μάλιστα κανέναν από το ΚΙΝΑΛ».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρήση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ ότι «καμία χώρα στον κόσμο, όσο πλούσια κι αν είναι, δεν μπορεί να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της», και σημειώνοντας ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη απειλή, επισήμανε: «Αυτήν αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθειά μας πιάνει τόπο. Από το καλοκαίρι 2019 μέχρι το Φεβρουάριο 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%. Είναι η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατ. απασχολούμενων», σημειώνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.
Υπογράμμισε ότι οι «πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγούσε σε έκρηξη απολύσεων και άνοδο της ανεργίας» «διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζομένων, διότι η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω από όλα τον κόσμο της εργασίας», ωστόσο πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν. Έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, η Ισπανία μάς έχει ξεπεράσει. Έχουμε και διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών».
Αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Μαΐου
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας, που είναι προϊόν της αύξησης των τιμών ενέργειας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών, «χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση», και πρόσθεσε: «Γνωρίζω πόσο ο προϋπολογισμός ελληνικού νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί. Το επίδομα 200 ευρώ θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό την 1η του Απριλίου. Μιλώντας σε νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ και τα προγράμματα κατάρτισης των ανέργων, διαμήνυσε πως στα τέλη του τρέχοντος μήνα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια σημαντική αύξηση των κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την Πρωτομαγιά.
«Μέχρι το τέλος του μήνα, όπως έχουμε δεσμευτεί, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2022», είπε.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα όσα συνέβαιναν επί χρόνια στην αγορά εργασίας, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ επιχειρεί να ξαναβάλει στον πυρήνα της πολιτικής τη διασύνδεση των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας από την αγορά.
«Για να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του τι ζητούν οι επιχειρήσεις και τι δεξιότητες έχουν οι άνεργοι, πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα, να μπορούμε να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες στους μακροχρόνια άνεργους, να προστατεύσουμε όσους μένουν εκτός απασχόλησης, αλλά και να διακρίνουμε τους αληθινούς ανέργους που έχουν ανάγκη ουσιαστικής αρωγής. Να μη σπαταλώνται οριζόντια δημόσιοι πόροι αλλά να κατευθύνονται σε στενευμένες πολιτικές εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Τα τρία προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρώτο πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο είναι η μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. «Κι όμως την ίδια στιγμή που έχουμε ένα δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας, συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας. Δεν αναφέρομαι μόνο σε εξειδικευμένες δουλειές αλλά για δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν αν είχαν συγκεκριμένες δεξιότητες. Σε κλάδους ανταγωνιστικούς όπως ο τουρισμός οι εργοδότες λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό» ανέφερε, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια αντίφαση που πρέπει να απαντήσουμε.
«Είναι πρόκληση εθνική. Όχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας αλλά την επιμόρφωση των ανέργων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του σχέδιο δράσης», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι η ποιότητα της κατάρτισης. Σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας. Τα προγράμματα κατάρτισης του παρελθόντος δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εκατοντάδες εκατ. κατευθύνθηκαν σε κατάρτιση που δεν βοήθησε τους εργαζόμενους. Δεν πέτυχε το βασικό στόχο που ήταν η προσθήκη δεξιοτήτων. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσουμε σε διαφορετικό πλαίσιο όπου οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να ελέγχονται και να αμείβονται και βάση στατιστικών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγελματική αποκατάστασή των καταρτιζόμενων».
Επισήμανε ότι, πάνω από τους μισούς ανέργους στα νέα προγράμματα κατάρτισης βρήκαν δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το 90% από αυτούς παρέμειναν στην εργασία τους για ένα διάστημα που ξεπέρασε το χρόνο της επιμόρφωσης, και σημείωσε ότι είναι σημαντική η δημιουργία ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων, ώστε ο εργοδότης να γνωρίζει με σαφήνεια πού θα μπορεί να απασχοληθεί ο υποψήφιος.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τρίτη παθογένεια που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, η οποία έχει να κάνει με τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, λέγοντας ότι «έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά».
«Κληρονομήσαμε έναν οργανισμό γραφειοκρατικό, ελάχιστα οργανωμένο, συνειδητά ίσως ανοργάνωτο», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε εκτεταμένη μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, προνόμια όπως δωρεάν μετακινήσεις, μοριοδότηση για το δημόσιο που «αυτή τη στιγμή τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που απλά δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων».
«Πέντε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι γραμμένα στον ΟΑΕΔ για 5 -10 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Η εκκαθάριση του μητρώου θα εκκαθαρίσει και το τοπίο. Θα διαγραφούν από τους σχετικούς καταλόγους όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι για χρόνια χωρίς να το αιτιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα και όσοι για τρεις φορές αρνούνται να απασχοληθούν σε κατάλληλες θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά για αυτούς.
Θέση στο μητρώο δεν θα έχουν και εκείνοι που δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε προτεινόμενη δράση κατάρτισης. Όλοι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είναι πρωτίστως προς τον εαυτό τους. Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενταχθούν στον κόσμο της εργασίας.
Στο νέο ψηφιακό μητρώο θα καταγράφονται όσοι ζητούν εργασία μαζί με τα ατομικά σχέδια δράσης. Αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στις παροχές που δικαιούται ο άνεργος. Το επίδομα ανεργίας εξαιρείται. Θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με νέα. Η νέα πιο ευέλικτη δομή, με λιγότερα μέλη στο ΔΣ, και περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη.
«Θέλουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα μοιράζει δίκαια τον πλούτο»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως υπάρχουν πολιτικές που μπορεί να μετατρέψουν αυτούς που αναζητούν εργασία στους μαχητικούς πρωταγωνιστές της Ελλάδας που αλλάζει. «Όταν κάποιοι τους ήθελαν κομπάρσους και εξαρτημένους από τα επιδόματα. Στη τρέχουσα συγκυρία δίδυμος στόχος με τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι η αύξηση των μισθών που δυστυχώς παραμένουν χαμηλά. Δυσανάλογα χαμηλά συχνά με βάση τη προσφορά των εργαζομένων. Το χρέος μας θα το κάνουμε στον κατώτατο μισθό, αλλά χρειάζεται συμπόρευση των εργοδοτών και συχνά η απάντηση μου σε εργοδότες που μου λένε δεν βρίσκουν εργαζομένους, είναι πως η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος να τους προσελκύσετε. Θέλουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα μοιράζει δίκαια τον πλούτο της κοινωνίας με πρώτους ωφελούμενους τους ίδιου τους εργαζόμενους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε πως απέφυγε επιμελώς να μπει στην ουσία της συζήτησης, να προτείνει εναλλακτικές αλλά κατέφυγε σε ψεύτικες καταγγελίες και ανακριβή στοιχεία. «Θα αρκούσε να επικαλεστώ το ύψος της ανεργίας πριν τρία χρόνια, μη με αναγκάζετε να σας υπενθυμίσω που λέγατε ότι θα ήταν η ανεργία με την πανδημία. Και πάλι πέσατε έξω. Το να προεξοφλείτε αποτυχία χώρας δεν είναι στρατηγική για να ανακτήσετε πολιτική σας αξιοπιστία», είπε.
«Σας ρωτώ, λοιπόν, για τα περί τιμωρίας διαγραφής από ΟΑΕΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «θέλετε να επιδοτούνται ως άνεργοι με εισοδήματα 100.000 ευρώ; Απαντήστε! Ήλπιζα ότι θα είναι εδώ ο αρχηγός ας αλλά είναι απασχολημένες με τις εσωκομματικές σας διαδικασίες. Καλύπτετε όσους δεν θέλουν αν επιμορφωθούν; Αρνείστε αυτό που ακολουθεί όλη η Ευρώπη! Οι πολιτικές μας δεν ανακαλύπτουν τον τροχό».