Βουλή: Ιστορική και συμβολική η αυριανή συνεδρίαση όπου θα μιλήσει Β. Ζελένσκι

Ιστορική αλλά και συμβολική θα είναι η αυριανή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειάς της Βουλής, που είναι καθ’ όλα έτοιμη να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει μέσω τηλεδιάσκεψης τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το πρόσωπο των ημερών σε όλο τον πλανήτη θα απευθύνει στην εθνική μας αντιπροσωπεία το δικό του μήνυμα όπως έχει πράξει σε πολλά ακόμη κοινοβούλια, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για τον πόλεμο στην χώρα του.
Η ώρα έναρξης της ομιλίας έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι με διάρκεια 10 με 15 λεπτά, ενώ θα έχει προηγηθεί η προσφώνηση του από τον Πρόεδρο της Βουλής. Η διαδικασία όπως και στις άλλες εθνικές αντιπροσωπείες δεν θα περιλαμβάνει διάλογο, ενώ λόγω του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος θα υπάρχει μετάφραση στα αγγλικά αλλά και στα ελληνικά.

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα βρεθεί και η Κ. Σακελλαροπούλου, ενώ για υγειονομικούς λόγους δεν θα ανοίξουν τα θεωρία για τις διπλωματικές αποστολές. Οι βουλευτές τριών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ θα είναι παρόντες στην ιστορική συνεδρίαση, ενώ θα απουσιάζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, αιτιολογώντας την απόφαση της, καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό, διαφωνώντας ωστόσο με οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Ζελένσκι, που όπως επισημαίνει δεν είναι μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος.

Για παραβίαση του Κανονισμού και «καπέλωμα» της Βουλής από τον πρωθυπουργό έκανε λόγο η Ελληνική Λύση, προκειμένου να μην παραστεί στη συνεδρίαση, ζητώντας να υποβληθούν ερωτήσεις. Μεσοβέζικη στάση θα τηρήσει το Μέρα 25.

Με επιστολή του επίσης στον Πρόεδρο της Βουλής ο Γιάννης Βαρουφάκης, εξέφρασε ενστάσεις ως προς τη διαδικασία ενημερώνοντας ότι το κόμμα του θα εκπροσωπηθεί συμβολικά από έναν βουλευτή. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 κάνει λόγο για «διάγγελμα» Ζελένσκι και μετατροπή της Βουλής σε «χώρο μονολόγου» και τους βουλευτές σε «παθητικούς ακροατές».

Στην ειδική συνεδρίαση θα παραστούν επίσης ο πρεσβευτής της Γαλλίας, λόγω της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας και ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος.