Δυσφορία εταίρων για τις δηλώσεις Βαρουφάκη

Την Δευτέρα (9/3) ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Καμπέτερ,  εξέφρασε την θέση των εταίρων αναφορικά με την δήλωση του έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σημείωσε πως εάν οι εταίροι δεν δεχτούν τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας, η χώρα θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές.

Ο Στέφεν Καμπέτερ διευκρίνισε πως τόσο οι πρόωρες εκλογές όσο και το δημοψήφισμα απλά θα καθυστερούσαν την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα.

Δήλωσε ότι στο Eurogroup δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς οι Υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των Ελλήνων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε: “Δεν αναμένουμε κάποια σημαντική απόφαση από το Eurogroup το βράδυ”. 

Να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος που επικαλέστηκε ο κ. Βαρουφάκης προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια του γερμανικού τύπου. Γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι πρόκειται για το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στο σκληρό παιγνίδι πόκερ με τους δανειστές.

Σύμφωνα με την Welt, η Αθήνα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών και προσφεύγει για άλλη μια φορά στο επιχείρημα της λαϊκής ετυμηγορίας για να πιέσει τους εταίρους της.

Τέλος, η Handelsblatt αναφέρει ότι η επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης λίγες ώρες πριν το Eurogroup παίρνει όλο και περισσότερο ασαφείς διαστάσεις.