Η πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων θα εξοικονομήσει ένα δισ. στην Ελλάδα

Έως και ένα δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει η Ελλάδα το χρόνο εάν εξαλείψει το λαθρεμπόριο τσιγάρων σύμφωνα με νέα έρευνα της Euromonitor που μεταδίδει το CNBC. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα η Ελλάδα έχασε 740 εκατ. ευρώ σε έσοδα το 2014 από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και 565 εκατ. ευρώ το 2013. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Οι υπολογισμοί του Euromonitor στηρίζονται στη μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων στην Ελλάδα, δηλαδή τα 3,8 ευρώ το 2014, και το μέσο φόρο ανά πακέτο, δηλαδή τα 85 σεντς. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων αναλογεί περίπου στο 21% όλων των τσιγάρων που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το προηγούμενο έτος και στο 18% των τσιγάρων του 2013, σύμφωνα με έρευνα της AC Nielson τον Δεκέμβριο.

Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση τιμών αλλά και στο γεγονός ότι τα τσιγάρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την ανατολική Ευρώπη είναι πλέον ολοένα και περισσότερο διαθέσιμα” τονίζει ο Shane MacGuill, αναλυτής της Euromonitor. Μάλιστα, όπως εξηγεί η Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι των δύο “αγορών” με αποτέλεσμα η διείσδυση των παράνομων τσιγάρων να φτάσει το 25% μέχρι το 2019.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα γνωρίζει το οικονομικό κόστος του συγκεκριμένου λαθρεμπορίου και έχει δεσμευτεί να το πατάξει, όπως αναφέρεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, παραμένει άγνωστο πώς ακριβώς σκοπεύει να το κάνει, τονίζει το CNBC. “Η κυβέρνηση αλλά και η βιομηχανία πρέπει να κινηθεί για να σταματήσει την εγχώρια ζήτηση για παράνομα καπνικά προϊόντα μέσω συγκρατημένων αυξήσεων φόρων και μέσω εκπαίδευσης του ελληνικού καταναλωτικού κοινού σχετικά με τη φύση του λαθρεμπορίου” υποστηρίζει ο Mac Guill.