Σε πρόοδο, και χωρίς απόφαση, προσβλέπει η Αθήνα στο Eurogroup

Με τη βεβαιότητα ότι δεν αναμένεται συμφωνία αλλά την αισιοδοξία ότι τουλάχιστον θα ξεκινήσει μια πρώτη διαδικασία διαβούλευσης επί των επτά μεταρρυθμιστικών προτάσεων που έχει αποστείλει το Υπουργείο Οικονομικών, προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, εκτός του κ. Βαρουφάκη, θα συμμετέχει και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.  Πιθανότατα θα προηγηθεί και σχετική συνεδρίαση του Euro Working Group χωρίς, όμως, να είναι κάτι τέτοιο βέβαιο.

Το «δρόμο» προς τη συνεδρίαση, από την πορεία της οποίας, ασχέτως αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, θα κριθούν πολλά, με δεδομένη την διαρκώς επιδεινούμενη χρηματοδοτική ασφυξία που αντιμετωπίζει η χώρα, έχουν προετοιμάσει μια σειρά από δηλώσεις, συνεντεύξεις και «διορθωτικές» δηλώσεις επί των συνεντεύξεων. Οι διευκρινίσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ουδέποτε έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή όχι κατά την συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δεν εμπόδισε το Spiegel  ώρες αργότερα να υπενθυμίσει ότι και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε και κατά την δική του συνέντευξη για δημοψήφισμα λέγοντας: «Εάν επρόκειτο να διενεργήσουμε δημοψήφισμα με την ερώτηση: “Θέλετε την αξιοπρέπειά σας ή τη συνέχιση αυτής της ανάξιας πολιτικής”, τότε όλοι θα επέλεγαν την αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που θα συνόδευαν αυτήν την απόφαση».

Η ελληνική πλευρά, κατά πληροφορίες, εκλαμβάνει ως «θετικό μήνυμα» την συνέντευξη – παρέμβαση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt», κατά την οποία δήλωσε επανειλημμένως ότι «κανένα από τα κορυφαία πολιτικά στελέχη στην Ευρώπη δεν εργάζεται με σκοπό την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η χώρα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ» συμπληρώνοντας ότι ένα Grexit θα ήταν ανεπανόρθωτη απώλεια φήμης για ολόκληρη την ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνει, επίσης, αρκετές φορές το ότι όλοι ανεξαιρέτως στην Ευρώπη θα πρέπει ««θα πρέπει να κατανοήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα». Υπενθυμίζει ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης, ότι η ανεργία είναι στο υψηλότερο επίπεδο, κυρίως στους νέους και ότι στη χώρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι συχνότατες και ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί ότι στην Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται η κατάσταση. Τέλος, αφήνει σαφώς «παράθυρο» για λύση ισοδύναμων μέτρων σε περίπτωση υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Ελλάδα εγκαταλείποντας την σκληρή ρητορική περί εφαρμογής συγκεκριμένων προβλέψεων και επιμένοντας ότι οι συζητήσεις πρέπει να είναι «πρώτιστα πολιτικές».

Ενώ το πολιτικό θερμόμετρο εντός Ελλάδας ανέβαινε με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τους αντιφατικούς, όπως τους χαρακτηρίζει χειρισμούς, αλλά και για τις ίδιες τις προτάσεις που φέρεται να απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στο  Eurogroup,  το δικό του μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος, για άλλη μια φορά, θέτει το ζήτημα της στενής συνεργασίας της Αθήνας με τους θεσμούς  «με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με το Reuters, ότι ούτως ή άλλως οι προτάσεις θα πρέπει να «συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς» και συμπληρώνει με νόημα ότι «οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς τςη πολιτικής» επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, τις ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν έχουν εικόνα για το τι γίνεται αυτήν την στιγμή με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων» επισημαίνει στον Γ.Βαρουφάκη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters. Διευκρινίζει, επίσης, ότι όντως έχει συμφωνηθεί οι συζητήσεις με τους θεσμούς να λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες, όπως λέει και η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει όμως ότι «οι εργασίες τεχνικής φύσεως για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα».

Η φράση αυτή συνδέεται άμεσα με πληροφορίες που φιλοξενεί η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που υποστηρίζουν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα τεθεί επί τάπητος αίτημα από τους δανειστές να επιστρέψουν στην Αθήνα εκπρόσωποι των θεσμών για να ελέγξουν από κοντά την χρηματοδοτική ικανότητα της χώρας. «Ένα τέτοιο βήμα είναι αναπόφευκτο για να διαπιστωθεί η ρευστότητα της κυβέρνησης», ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα, οι οποίοι φέρονται να ζητούν να δουν «αριθμούς και προβλήματα» από κοντά.

Μάλιστα, κατά την εφημερίδα οι πιστωτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου η Αθήνα έχει εξασφαλίσει ρευστότητα και ότι το πρόβλημα υπάρχει για τον Απρίλιο, και δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να επανεξετάσει, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί, το αίτημα για αύξηση του ανώτατου ορίου έκδοσης ομολόγων και εντόκων γραμματίων σύντομης λήξης που έχει θέσει η Αθήνα.