Το θέμα ηγεσίας στη ΝΔ έκλεισε

«Το θέμα έκλεισε». Με αυτή την φράση απέρριψε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς το ενδεχόμενο αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στην Πολιτική Επιτροπή και άφησε αιχμές σε όσους συντηρούν μέσω των ΜΜΕ το θέμα της διαδοχής.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε αμέσως μετά ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που έλαβε το λόγο και παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του κόμματος, μια κίνηση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών για τα μελλούμενα στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη. Πάντως από την πλευρά του ο επίτροπος τόνισε ότι οι σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά ακαι το κόμμα παραμένουν εξαιρετικές.

«Επιθυμώ να δηλώσω της συνεχούς ενασχόλησής μου με τα ευρωπαϊκά θέματα σε καθημερινή βάση και με το βάρος της ευθύνης ενός εκ των ισχυρότερων χαρτοφυλακίων της Ε.Ε. θέτω σήμερα στη διάθεση του προέδρου και της παράταξης την τιμητική αντιπροέδρου, ώστε αυτή να καλυφθεί από ένα στέλεχος που θα έχει καθημερινή εμπλοκή» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και πρότεινε η δεύτερη θέση του αντιπροέδρου να καλυφθεί από στέλεχος της νεώτερης γενιάς, ώστε να γεφυρωθούν οι γενιές στη ΝΔ και κάλεσε τους πάντες να τελειώσουν με τη φοβική ΝΔ και αναφέρθηκε πολλάκις σε ένα κόμμα-παράταξη και στην ανάγκη στροφής στο κέντρο.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους δελφίνους, βαρόνους και αμφισβητίες, απόντος του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που επέλεξε να μην παραστεί καθόλου στην Π.Ε, άφησε αιχμές για την εσωστρέφεια.

«Θέμα αρχηγού της παράταξης εγώ έθεσα στην Κ.Ο. Εξήγησα ότι δεν είμαι παντρεμένος με την θέση μου, αλλά είναι αδιανόητο να εγκαταλείψω αυτή τη δύσκολη ώρα» είπε εν μέσω επευφημιών από τμήμα της Π.Ε. που  ελέγχεται από την «προεδρική φρουρά» και συμπλήρωσε: «Κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για την παράταξη. Όμως τους κάλεσα έντιμα και καθαρά να θέσουν το θέμα. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε».

Στη συνέχεια, απέκλεισε εκ νέου και το θέμα της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο θα γινόταν για ένα και μόνο λόγο, όπως είπε: αυτό της αλλαγής αρχηγού. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι μερικοί συνάδελφοι το έθεσαν στην Κ.Ο., αλλά πολλοί περισσότεροι το απέρριψαν. «Δεν το έθεσαν στην ΚΟ, αλλά μέσω διαρροών στα ΜΜΕ. Όποιος έχει μάτια βλέπει» υπογράμμισε και εξήγησε ότι με το που θα ανακοινώναμε θα ενισχυόταν η εσωστρέφεια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η εσωστρέφεια στο κόμμα και στην παράταξη «είναι δώρο» και αυτό δεν θα το κάνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχεται η ΝΔ από διάφορα κέντρα. «Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν τη ΝΔ να είναι στην εσωστρέφεια» είπε και συμπλήρωσε πως αυτό γίνεται για να δοθούν ανάσες στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ήδη πολλά προβλήματα.

Από την αρχή της ομιλία του φάνηκαν οι προθέσεις του έναντι των δελφίνων και των αμφισβητιών, αφού τους έθεσε ευθέως το ερώτημα: «Υπήρχε κανείς που άσκησε κριτική επί δυόμιση χρόνια γι’ αυτή την πολιτική που ακολουθήσαμε;».

Υπερασπίστηκε με ένταση την πολιτική του και αναφέρθηκε επί μακρόν στα κατά τον ίδιο επιτεύγματα της και είπε χαρακτηριστικά: «Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα». Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να υπερασπίζονται όλοι την κυβερνητική προσπάθεια των τελευταίων δυόμιση ετών γιατί αυτή θα είναι το μέτρο σύγκρισης με τα όσα πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και χαρακτηρίζοντας τον Γιάννη Βαρουφάκη «ανεκδιήγητο», τους κατηγόρησε ότι «παίζουν με το grexit που είναι δυσάρεστη εξέλιξη για τη χώρα», μετά τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών περί πιθανού δημοψηφίσματος.

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι γελάνε όλοι στις Βρυξέλλες με τα όσα κάνουν και, αφού είπε πως «βαφτίζουν το κρέας, ψάρι», συνέχισε: «Γύρισαν με μνημόνιο χωρίς λεφτά. Εμείς βγαίναμε από το μνημόνιο, αυτοί μπαίνουν…Μέχρι το τέλους του έτους εμείς θα είχαμε βγει». Ακόμη επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τολμάει να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία, η οποία κατά τους ίδιους είναι αποτέλεσμα επιτυχούς διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και ο μόνη εγγύηση πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. είναι η ΝΔ να παραμείνει όρθια.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι λάθος η θεωρία περί αριστερής παρένθεσης και επιχειρηματολόγησε επ’ αυτού λέγοντας: «Εμείς δεν θέλουμε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ως θύμα ανατροπής. Είναι ένοχος εξαπάτησης. Θέλουμε να πιεί το πικρό ποτήρι των συνεπειών του».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε κοινωνική και πολιτική αμφίπλευρη διεύρυνση, ως απάντηση στους αμφισβητίες και με τη φράση «θα ανοίξουμε τα στεγανά του κόμματος», είπε: «Είμαι ήδη σε επαφή με προσωπικότητες σε κεντρικό επίπεδο. Θα ανοίξει κατάλογος στις οργανώσεις μας για όσους θέλουν να συνταχθούν μαζί μας».

Στην ομιλία του υπήρξε ισχυρή δόση αυτοκριτικής, μίλησε για οργανωτικές αδυναμίες και παραλείψεις που έγιναν, αναφέρθηκε στα κορυφαία λάθη στην επικοινωνιακή πολιτική, ενώ επεσήμανε και σφάλματα και σε επιλογές προσώπων. «Εγώ είμαι ο πρώτος που δέχονται ότι σε επίπεδο τακτικής» είπε, αν και επέμεινε πως σε στρατηγικά ζητήματα έγιναν πολλά θετικά.

Αρνήθηκε τις επικρίσεις ότι η ΝΔ κινήθηκε προς τα δεξιά και ενθυμήθηκε ακόμα και είμαστε περισσότερο μετριοπαθείς σε ιδεολογικά ζητήματα και έφερε ως παράδειγμα την Γαλλία και την Ιταλία, όπου οι σοσιαλδημοκράτες που κυβερνούν λαμβάνουν πολύ σκληρές αποφάσεις. «Η ΝΔ εκτείνεται από τη δημοκρατική αριστερά ως τις παρυφές της σοδιαλδημοκρατίας. Η ΝΔ είναι κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού» είπε και επέμεινε πως δεν υπήρξε ιδεολογική μετατόπιση, ενώ προανήγγειλε επικαιροποίηση της ιδεολογίας και πληθώρα νομαρχιακών συνελεύσεων και συνδιασκέψεων. «Με ανοικτές θύρες, με ανοικτά αυτιά θα πάμε. Άλλαξε ο πολιτικός μας χάρτης» τόνισε και αναφέρθηκε σε οργανωτικές αλλαγές.

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου υπερασπίζεται με ένταση ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος προσερχόμενος στην Π.Ε. δήλωσε: «Τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σήμερα συζητούν. Ο στόχος μας είναι ένας, η Νέα Δημοκρατία του 27 % να γίνει πάλι η μεγάλη πλειοψηφική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.  Και για να γίνει αυτό ένας μόνο είναι ο δρόμος: Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο όπου θα τεθούν όλα από την αρχή».