Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ-Να καταλάβουν στην ΕΕ την σοβαρότητα της κατάστασης

«Κανένα από τα κορυφαία πολιτικά στελέχη στην Ευρώπη δεν εργάζεται με σκοπό την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η χώρα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ» υπογραμμίζει σε δήλωσή του σε γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σημειώνει, επίσης, ότι όλος ο κόσμος εντός της ΕΕ «θα πρέπει να κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα».

Κατά τον κ. Γιούνκερ η άποψη της Κομισιόν είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει Grexit» σημειώνει. Εξηγεί δε ότι αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, αυτό θα οδηγούσε σε μια ανεπανόρθωτη απώλεια φήμης για ολόκληρη την ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επισημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα» επέμεινε χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε κάποια κράτη της ευρωζώνης ή όχι ή αν αναφέρεται σε κάποιους από τους θεσμούς. Ο Γιούνκερ υπενθύμισε επίσης ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης, ότι η ανεργία είναι στο υψηλότερο επίπεδο, κυρίως στους νέους και ότι στη χώρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι συχνότατες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, στην ίδια συνέντευξη σπεύδει να τονίσει ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθμίσει πιθανές επιπρόσθετες δαπάνες με άλλες εξοικονομίσεις ή πρόσθετα εισοδήματα. Οι διαπραγματεύσεις, όπως τονίζει, σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας δεν πρέπει να είναι κατ’ ανάγκην λιγότερο απαιτητικές, αλλά θα πρέπει να είναι «περισσότερο πολιτικές». «Δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι» προσθέτει.

Ο κ. Γιούκερ συνεχίζει λέγοντας επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στην χρηματοδοτική στήριξη ευρωπαϊκών κρατών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Ότιδήποτε άλλο θα συναντούσε σκληρή αντίδραση στο γερμανικό κοινοβούλιο» δηλώνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιούνκερ, μόλις πριν λίγες ώρες, είχε δηλώσει ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι θα τον συναντήσει εντός των επομένων δύο εβδομάδων. Απέκλεισε, πάντως, η συνάντηση αυτή να προηγηθεί του Eurogroup της Δευτέρας, όπως φέρεται να είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει παράλληλη συζήτηση με αυτήν του Eurogroup.