Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπεια μας, το μέλλον μας

O Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Χουντής, παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστου Στυλιανίδη, κήρυξε την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015, στο Υπουργείο Εξωτερικών, την έναρξη του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη 2015».

Με κεντρικό σύνθημα «Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας», το «Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη αφιερώνεται στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών, για την ανάδειξη της ισχυρής δέσμευσης της ΕΕ και των κρατών μελών της, για την εξάλειψη της φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Στην ομιλία του ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της εξεύρεσης πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ  και της Eurostat που ανέφερε ο Υπουργός,  η αναπτυξιακή βοήθεια αυξήθηκε παγκοσμίως  κατά 6.1% το 2013, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σε  ευρωπαϊκό επίπεδο όμως τα ποσοστά είναι λιγότερο ενθαρρυντικά αναφορικά με τις πιθανότητες εκπλήρωση του στόχου που έχει θέσει η ΕΕ, να καταβάλει ετησίως το 0,7% του ΑΕΠ της για την αναπτυξιακή βοήθεια .

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, παρατηρείται μείωση της τάξεως του 7.7% των κονδυλίων υπέρ της αναπτυξιακής βοήθειας, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

Σχολιάζοντας την  τάση  που παρατηρείται διεθνώς,  με βάση την οποία  μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πλούτου περνά στα χέρια των ολίγων, τόνισε ότι  απαιτούνται συντονισμένες παγκόσμιες δράσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χουντής ανέφερε, ότι στόχος την Κυβέρνησης είναι να αναδείξει το πολιτικό στοιχείο της αναπτυξιακής βοήθειας, μέσα από το πρόγραμμα: “Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015”.