«Ψυχρές» αντιδράσεις στις «εμπλουτισμένες» μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη

Την έναρξη άμεσα τεχνικών συζητήσεων για την επίτευξη μιας «πρώτης συμφωνίας» εντός των επομένων ημερών και την παράλληλη έναρξη συζητήσεων σε υψηλό επίπεδο για την επίτευξη ενός νέου «Συμβολαίου» με τους εταίρους προτείνει ουσιαστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Δευτέρα, το περιεχόμενο της οποίας, για άλλη μια φορά, γνωστοποιήθηκε δια των ΜΜΕ και συγκεκριμένα δια των Financial Times. Επίσημες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες δεν υπήρξαν.

Εντούτοις, κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι οι πιστωτές δεν προτίθενται να χαλαρώσουν, άμεσα τουλάχιστον, την χρηματοδοτική θηλιά από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης καθώς ούτε σε αυτήν την λίστα εμπεριέχονται θέματα που για τα οποία πιέζουν ασφυκτικά όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το σαφές καθεστώς του ΦΠΑ παρά το ότι γερμανική κυβερνητική πηγή υποστήριζε ότι είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και μπορεί να γίνει «ατύχημα».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή, όπως δημοσιοποιήθηκε, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να αποτελέσουν μια πρώτη δέσμη συμφωνίας ενόψει της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει επίσης ότι αυτή «η πρώτη λίστα στοιχείων» μπορούν να εξειδικευτούν περισσότερο το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε η συμφωνία ν α εγκριθεί από το Eurogroup και από την ελληνική βουλή και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί ως βάση της αξιολόγησης, ενώ εκτιμά ότι οι συνομιλίες αυτές θα πρέπει να γίνουν στις Βρυξέλλες. Στην επιστολή, επίσης, αναφέρεται ότι παράλληλα με τις τεχνικές διαβουλεύσεις, η Αθήνα πιστεύει ότι σύντομα θα πρέπει να αρχίσει ο διάλογος και σε υψηλότερο επίπεδο για μια νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους την οποία ονομάζει «Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».

Υπενυθμίζεται ότι στην νέα λίστα  περιλαμβάνονται επτά βασικοί άξονες μεταρρυθμίσεων, για τον καθένα εκ των οποίων αναφέρονται και λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή τους.

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα

4.Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών

7.Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Αντικείμενο ιδιαίτερου σχολιασμού, δε, έχει γίνει η πρόταση για πρόσληψη τουριστών, νοικοκυρών και σπουδαστών, που θα λειτουργούν σαν μυστικοί φορολογικοί ελεγκτές, δεν θα είναι μόνιμοι και θα πληρώνονται με μπλοκάκι!

«Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες»

Κύκλοι του Μαξίμου διέρρεαν μετά την δημοσιοποίηση της νέας «εμπλουτισμένης» λίστας Βαρουφάκη ότι η ελληνική πλευρά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της όπως παρουσιάζονται και στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, και αναμένει να πράξουν το ίδιο και οι εταίροι. Οι ίδιες πηγές επίσης υποστήριζαν ότι θεωρούν ότι Eurogroup της Δευτέρας θα αρχίσει η διαδικασία επεξεργασίας των ελληνικών προτάσεων και ότι αυτό μπορεί ν’ αποτελέσει ένα βήμα στην κατεύθυνση σταδιακής χαλάρωσης της χρηματοδοτικής ασφυξίας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.

«Μέσα στην εβδομάδα ακούστηκε ότι οι προτάσεις απορρίφθηκαν σε μία υποτιθέμενη συνεδρίαση του EW-Group. Σήμερα ακούγεται ότι θα απορριφθούν επειδή δεν συνεδρίασε το EW-Group. Αυτά είναι σενάρια εκτός πραγματικότητας» λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές τονίζοντας ότι «διαψεύδονται οι Κασσάνδρες» καθώς καλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ότι θα γίνει συνάντησή τους εντός των επομένων δύο εβδομάδων. Ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε να δηλώνει ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Βερολίνο: Γνωρίζουμε ότι πιέζεται η Αθήνα και ότι υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος»

Την αισιόδοξη και σχετικά καθησυχαστική χροιά των δηλώσεων από ελληνικής πλευράς, πάντως, δεν φαίνεται να συμμερίζονται εκπρόσωποι των δανειστών. Ευρωπαίος αξιωματούχος, που για άλλη μια φορά παραμένει ανώνυμος αλλά τον επικαλούνται πολλά ΜΜΕ, δήλωνε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη μακριά από την επίτευξη συμφωνίας και σχεδόν απέκλειε το ενδεχόμενο να υπάρξει η οποιαδήποτε απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας, δεδομένου ότι για να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να υπάρχει σχετική εισήγηση των δανειστών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ επί των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης κάτι που δεν υφίσταται μέχρι στιγμής.

Και η εκτίμηση του συγκεκριμένου αξιωματούχου είναι η «θετική πλευρά», κατά τα ΜΜΕ. Καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γιέγκερ, πήγε τη «βαλίτσα» πάει ακόμη πιο πέρα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καταβολή δανειακής δόσης στην Ελλάδα εντός Μαρτίου και διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία στο Eurogroup προβλέπει ότι μέχρι τέλος Απριλίοι η Ελλάδα θα καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα ολοκληρώσει την εφαρμογή του το αργότερο στα τέλη Ιουνίου. Μετά θα γίνει αξιολόγηση, κατά τον Γιέγκερ και θα εξεταστεί η καταβολή της τελευταίας δόσης  και η διαδικασία αυτή θα επισπευθεί μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει νωρίτερα λεπτομερές πρόγραμμα και αξιολογηθεί θετικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Mega, κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο παραδεχόταν ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και μπορεί να υπάρξει «ατύχημα» με την ελληνική οικονομία. Σημείωνε δε ότι μπορεί η νέα ελληνική κυβέρνηση να μιλά για χρηματοδοτική γέφυρα, αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για το πρόγραμμα Σαμαρά με κάποιες ευελιξίες.