Άμεσα «έκτακτη συνάντηση» με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε την Πέμπτη (05/03) ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει σήμερα (06/03) η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενη πηγές στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Τσίπρας μέσω τηλεφώνου ζήτησε η συνάντηση να γίνει σήμερα(06/03) λόγω των πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, όμως το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό. Όπως αναφέρεται, στο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας έθεσε ερώτημα στην Κομισιόν για το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ και η είδηση δεν διαψεύστηκε. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει «συνεχής τηλεφωνική επαφή» του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές σε χρονοδιαγράμματα συναντήσεων.
Τελικά οι δύο άντρες συμφώνησαν να περιμένουν το Eurogroup της Δευτέρας και έπειτα να συζητήσουν ξανά για ενδεχόμενη συνάντηση. Η Sueddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη έκκληση βοήθειας» το φερόμενο αίτημα για συνάντηση, γράφοντας πως η Αθήνα «παλεύει μέρα με τη μέρα να αποτρέψει τη χρεοκοπία».
Σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους ξεκινάει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει η κυβέρνηση το τείχος δυσπιστίας στην Ευρώπη, όπως εκφράζεται με την άρνηση της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο κάδρο της χρηματοδότησης.
Μπροστά στον κίνδυνο ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Μάρτιο, ο κ. Τσίπρας θέλει να καταστήσει σαφές και να πείσει τους εταίρους για την μεταρρυθμιστική κατεύθυνση της κυβέρνησής του και να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει αναλυτικά τις πρώτες μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Πιθανόν σήμερα να αποσταλεί επιστολή στο Eurogroup με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση. Στόχος είναι να ξεκλειδώσει τουλάχιστον μία υποδόση από το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ, που θα έπαιρνε η χώρα εάν αποδεχόταν το μνημόνιο.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επαφές από σήμερα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, πιθανόν και με άλλους ηγέτες που θα μπορούσαν να τηρήσουν θετική στάση στο ελληνικό πρόβλημα.
Ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει την Πέμπτη (12/03) στο Παρίσι για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ και να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία, ενώ προγραμματίζει για μία μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη (11/03) να έχει συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Επικεφαλής της Κομισιόν.
Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το χρηματοδοτικό πρόβλημα, «όσες παγίδες κι αν μας έχουν στήσει, θα τις ξεπεράσουμε» και διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να μην επαναφέρει την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα.