Ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής των μέτρων - Πάνω από 18.000 κρούσματα σήμερα

Στη παραδοχή ότι αναμένεται κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον προχώρησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας πως αυτά υπερδιπλασιάζονται σήμερα με τις πληροφορίες να μιλούν αρχικά για περισσότερα από 15.000, ίσως και πάνω από 18.000 νέα κρούσματα. Μάλιστα την αποκάλυψη για τον αριθμό ρεκόρ των περισσοτέρων από 15.000 κρουσμάτων, την έκανε το πρωί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

«Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας επικρατεί δικαιολογημένη κόπωση στην κοινωνία. Παρά ταύτα, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντέχει χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια άμυνάς μας. Η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο. Περιμένουμε αυξημένα κρούσματα», είπε ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε ότι «στη ζωή έχει σημασία το πώς αντιδράς στις καταστάσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις. Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το συνεχή αγώνα να εξουδετερώσουμε τον ιό. Το να κάνουμε ό,τι μπορούμε σημαίνει να μη σταματάμε την προσπάθεια. Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί από όλους μας συνέπεια, υπευθυνότητα και προσπάθεια. Μαζί με την επιστήμη, αυτά είναι τα όπλα που διαθέτουμε. Αυτά είναι που μας έφεραν ως εδώ και με αυτά θα συνεχίσουμε».

Δίνοντας στοιχεία για την πανδημία ανέφερε ότι «διαπιστώνεται καθημερινά ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Σχεδόν το 75% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών».

«Τα επόμενα 24ωρα βασικός στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες. Για το σκοπό αυτό οι νέοι άνθρωποι, που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα τις μέρες αυτές, είναι ανάγκη να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας ή να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (μάσκες και απολύμανση και διενέργεια self test πριν και μετά από κοινωνικές συναναστροφές).

Για αυτό ακριβώς άλλωστε, τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή και αποφάσισε η Κυβέρνηση έχουν απόλυτη σχέση με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τις εστίες που δημιουργούν υπερματάδοση», συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

Όπως σημείωσε «ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαρχής δυναμικός με στόχευση καθαρή: προστασία της δημόσιας υγείας, διασφάλιση της ομαλότητας στον κοινωνικό και οικονομικό βίο, εξασφάλιση του ατομικού και δημοσίου αγαθού». «Έτσι και τώρα λοιπόν παρακολουθούμε καθημερινά τη δυναμική της εξέλιξης των κρουσμάτων και σταθμίζουμε συνεχώς όλα τα δεδομένα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο να παρέμβουμε, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί στο χρόνο που είναι ο ενδεδειγμένος», ανέφερε.

Διαβάστε σχετικά: Θα ξεπεράσουμε τα 15.000 κρούσματα σήμερα 28/12/21, αποκάλυψε ο Θ. Πλεύρης