Θα ξεπεράσουμε τα 15.000 κρούσματα σήμερα 28/12/21, αποκάλυψε ο Θ. Πλεύρης

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή - Πιθανή επίσπευση εφαρμογής των μέτρων

Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει στην Ελλάδα και με τη μεταδοτικότητα της, να  είναι εξαιρετικά υψηλή, εύκολη και ταχεία τα κρούσματα μέρα με τη μέρα σπάνε ρεκόρ.

Σήμερα δε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτά θα ξεπεράσουν τις 15.000, αριθμός πρωτοφανής στη χώρα.

Τη σοκαριστική αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ο υπουργός σήμερα Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021, θα ξεπεράσουμε τα 15.000 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ.

Πληροφορίες μάλιστα τις οποίες επικαλείται το iefimerida.gr αναφέρουν πως τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα θα ξεπεράσουν τις 18.000.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 550.000 test και ότι χθες όταν και διαπιστώθηκαν 9.284 είχαν γίνει περίπου 150.000 test.

Ο υπουργός Υγείας άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νωρίτερα τελικά  τα νέα μέτρα και είπε ότι θα εξαρτηθεί από το σημερινό και τον αυριανό αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το «απευχόμαστε», αλλά εξήγησε ότι η κατάσταση  είναι ρευστή.

Να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε νέο πακέτο μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου. Τα νέα μέτρα αφορούν στη διασκέδαση και την εστίαση. Από 3 Ιανουαρίου θα κλείνουν στις 12 τη νύχτα, στα τραπέζια θα κάθονται μέχρι 6 άτομα, στην εστίαση οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες ΚΝ95 και οι αγώνες θα διεξάγονται με ελάχιστους θεατές. Σε περίπτωση μάλιστα παραβίασης των μέτρων στη διασκέδαση και στην εστίαση θα κοπεί και η μουσική, όπως προειδοποίησε τη Δευτέρα ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο υπουργός Υγείας.

Αύριο Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 συνεδριάζει η επιτροπή – Σκέψεις για επίσπευση εφαρμογής των μέτρων

Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμώνων, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προχωρήσει στις επόμενες εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενδεχομένως, να οδηγήσει στην ενεργοποίηση των μέτρων πριν από τις 3 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα θα κρίνουν την πορεία της Όμικρον – Πόσο μπορεί να καθυστερήσει η διασπορά

Το πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων και πόσο αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, αποτυπώνεται και στην έκθεση του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης που επιμελήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Γιώργος Ατσαλάκης και ο ερευνητής Βασίλης Τσουμπρής.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-12/atsalakis-kampyli-omikron.jpg.webp?itok=c8m5PI98

Όπως φαίνεται από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει ότι τα πρόσφατα μέτρα της πολιτείας έχουν σκοπό να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διπλασιασμού των κρουσμάτων κάθε δυο μέρες. Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε τρεις αντί για δυο ημέρες θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του κύματος περίπου 10 ημέρες και θα κατανείμει την πίεση στα νοσοκομεία σε περισσότερες ημέρες.

«Εάν τα μέτρα τηρηθούν ίσως ο διπλασιασμός των κρουσμάτων να γίνεται κάθε τέσσερις μέρες, οπότε η καθυστέρηση ανάπτυξης του κύματος θα είναι περίπου 20 ημέρες. Αυτός ο χρόνος θα είναι πολύτιμος για την επίσπευση των εμβολιασμών. Παρ’ όλα αυτά η απότομη άνοδος το κρουσμάτων θα αντιστοιχεί και σε μειωμένη διάρκεια του κύματος», αναφέρεται στην έκθεση.

Διαβάστε ακόμα: Χωρίς τους εμβολιασμούς θα είχαμε 15.000 θανάτους ακόμα

 

και επίσης: Κυριαρχεί στην Αττική η μετάλλαξη Όμικρον – Στο 70% τα ποσοστά (Ηχητικό Τσακρή)