Όποιος θέλει να θέσει θέμα Προέδρου ας το κάνει

«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς στους επίδοξους δελφίνους και αμφισβητίες του κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έριξε το γάντι στους αμφισβητίες και δελφίνους προκαλώντας τους: «όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι σκέφτηκε την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, ωστόσο ανέφερε ότι θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

Παράλληλα, προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σε όλα σχεδόν τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων. Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις τελευταίες κινήσεις της και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και ανέφερε ότι η ΝΔ θα αποτελέσει το χώρο προστασίας των διωκόμενων από την κυβέρνηση.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς είχε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις το προηγούμενο διάστημα και υποστήριξε σε ένα σημείο ότι η βασική αιτία της ήττας ήταν ότι οι πολίτες κατά βάση ψήφισαν αντιμνημονιακά.

Σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά άσκησε η Βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη που ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επανεκκίνησης με όλα τα θέματα ανοικτά. «Όποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε παραιτούνταν» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούνται. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί ήταν. Αλλά υπέβαλλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας” σημείωσε με νόημα.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι δεν θέλει συνέδριο, μίλησε για διάλογο στις νομαρχιακές οργανώσεις, ενώ ο Βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης.

Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Ευ. Μεϊμαράκης.

«Δεν διαβάσαμε σωστά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, βάλαμε φρένο σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και ιδεολογικό».

Επίσης, κατά της ανακίνησης ζητήματος διαδοχής τάχθηκε και η Σοφία Βούλτεψη, η οποία είπε, απαντώντας στην Ντόρα Μπακογιάννη, ότι δεν έχουν παραιτηθεί όλοι οι αρχηγοί της ΝΔ που έχασαν εκλογές, αναφέροντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1985 και τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2000.

Υπέρ του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε την άποψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Προέδρου του ΕΛΚ Γ. Ντολ, σύμφωνα με την οποία, ο κ. Σαμαράς ήταν ο καλύτερος Πρωθυπουργός των τελευταίων ετών.

«Όχι σε ομαδοποιήσεις», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κικίλιας. «Οι προσωπικές ατζέντες δεν ωφελούν το κόμμα», πρόσθεσε και ζήτησε αξιοκρατία. «Τραυματίστηκε η ραχοκοκαλιά μας. Αρχηγό έχουμε. Τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα», τόνισε με νόημα.

Ο κ. Νίκος Δένδιας από την πλευρά του ζήτησε έκτακτο συνέδριο με πολλά επιχειρήματα. «Το συνέδριο ως το ανώτατο όργανο είναι το μόνο που την κρίσιμη ώρα έχει το εύρος και την καταστατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρει αποφάσεις που αφορούν την επιβίωση της παράταξης. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν κανένα νόημα».

Στον Νίκο Δένδια και στους άλλους δελφίνους επιτέθηκε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Ύπατος, ύπατοι, ύπατα. Μπράβο ρε Νίκο. Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλοσχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς. Νεκροθάφτες και παραπληροφορητές που τροφοδοτούσαν διάφορα περί δήθεν λαϊκιστών», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει για αρχηγός, εδώ είμαστε. Αλλά κάποιοι μοστράρουν στα έντυπα σαν αρχηγοί της δεκάρας».

Ο κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του τάχτηκε κατά μιας επικοινωνιακού τύπου εθνικής συνδιάσκεψης που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά υπέρ ενός έκτακτου συνεδρίου ανοιχτό σε όλα τα θέματα.