Βουλή- Μητσοτάκης: «Όφελος από πρόωρες εκλογές θα είχα εγώ, όχι εσείς» - Τα τρία νέα μέτρα που ανακοίνωσε για τα τιμολόγια ενέργειας

Απάντηση για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση για τον κρατικό Προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή, για να ενισχύσω το ΕΣΥ και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ».

«Απάντησαν οι κύριοι Τσιόδρας και Λύτρας ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση και δυστυχώς το ΕΣΥ είναι δύο ταχυτήτων και χρειάζεται διαρκώς ενίσχυση. Αυτά είναι δεδομένα που πρώτος εγώ που επικαλούμαι, πολύ νωρίτερα από την παράδοση της μελέτης στην κυβέρνηση. Δεν την έλαβε ποτέ το Μέγαρο Μαξίμου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Επειδή δεν ήσαστε διαβασμένος, κύριε Τσίπρα, θα σας θυμίσω τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2020. Υπάρχει, όντως, ένα ζήτημα που το διαπίστωσα κι εγώ με τα περιφερειακά νοσοκομεία», σημείωσε.

«Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή, για να ενισχύσω το ΕΣΥ και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ», συμείωσε και πρόσθεσε:

«Από την πρώτη ημέρα επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε μια κατάσταση σε επίπεδο ΜΕΘ στα νοσοκομεία τραγική».

 

Αυξάνεται η κρατική ενίσχυση στα τιμολόγια ρεύματος – Επιπλέον 40% έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτά είναι:

1. Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

2. Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον μήνα Δεκέμβριο.

3. Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από Αύγουστο έως Δεκέμβριο.

 

Για τις πρόωρες εκλογές – Μας χωρίζει άβυσσος ευθύνης – Δεν θα διακινδυνεύσω την σταθερότητα της χώρας

 

«Την πολιτική σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα τη διακινδυνεύσω» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών

 

Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές. Αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς αλλά εγώ κ. Τσίπρα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης παίρνοντας το λόγο για να κλείσει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Πειρασμός να προκηρύξω εκλογές να δω τον πανικό του Τσίπρα

Πρέπει επίσης να σας πω ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες ευκαιρίες που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει πρόωρες εκλογές με τη βεβαιότητα ότι θα είχε κλαύτερο αποτέλεσμα για τη ΝΔ από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε την περίοδο του Ιουνίου του 2020.

«Δεν το έκανα κ. Τσίπρα γιατί δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα και συνέχισε.

«Βλέπετε τα πάντα μέσα από το πρίσμα των εκλογικών σκοπιμοτήτων. Εσείς το 2025 είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα προκηρύξετε εκλογές και το κάνατε τρεις μήνες μετά. Και λέτε ότι είμαι ψεύτης. Είναι ανέκδοτο» συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

«Θα ήταν πειρασμός να προκηρύξω εκλογές για να δω τον πανικό σας κ. Τσίπρα».

Οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία

Ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτούς τους 27 μήνες ότι πέτυχε είναι ότι έχουμε εγγυηθεί την σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την πολιτική σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα τη διακινδυνεύσω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα μίλησε για αντίφαση στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει εκλογές λέγοντας ότι η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στον φόβο του πως όσο αργούν οι εκλογές κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση από το ΚΙΝΑΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόωρες εκλογές, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για αναταράξεις στην πολυκατοικία της κεντροαριστεράς και τόνισε:

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας αυτή την ενότητα της ομιλίας του απάντησης προς το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι μια «ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και της Βουλής προς την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε:

«Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»

Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έστησε έναν ψεύτικο θρίαμβο για την πανδημία, την ώρα της τραγωδίας

 

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της, αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα εκλογές.

«Με ποια αξιοπιστία θα δώσετε εσείς κύριε Μητσοτάκη τη μάχη απέναντι στο 5ο κύμα της πανδημία που θα έρθει την άνοιξη. Με ποια στρατηγική θα δώσετε εσείς στήριγμα στη κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια; Έχετε όμως σήμερα, μια δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε σε αυτό εδώ το βήμα και αντί για δικαιολογίες, για ψέματα, για ύβρεις προς τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο. Και μια είναι μόνο η διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη. Να προκηρύξετε εκλογές. Να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων.

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα».

Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό, είπε: «Εσείς που βρίσκεστε πολιτικά και ιδεολογικά σε έναν κόσμο που αλλάζει; Έχετε αγκυροβολήσει σε χρεοκοπημένες και καταστροφικές πρακτικές του χθες.. Το μόνο που κάνετε με συνέπεια είναι οι συμφωνίες με ιδιωτικά συμφέροντα».

Το μεγάλο δίλημμα σήμερα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι αυτό ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου. «Θέλουμε τις συνταγές του χθες ή τις συνταγές της στήριξης του κοινωνικού κράτους και του κόσμου της εργασίας;» τόνισε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, έκανε λόγο για αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ δεν βρίσκεται σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Δεσμευτήκατε μέσα σε χρονιά πανδημίας ότι η Ελλάδα με τα τόσο μεγάλα κοινωνικά τραύματα που άφησαν τα μνημόνια θα είναι η χώρα, που θα κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Και το ερώτημα είναι, γιατί; Ποιος σε ανάγκασε να το κάνετε αυτό;» είπε χαρακτηριστικά.

 

Για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

Προχειρότητα, έλλειψη κατανόησης του προβλήματος και έλλειψη στρατηγικής καταλόγισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και των εκρηκτικών ανατιμήσεων της ενέργειας. Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα νέες παρεμβάσεις όχι για να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά, αλλά για να έχει δώσει τίτλους στα δελτία ειδήσεων. «Ό,τι και να ανακοινώσετε, θα έχει ούτως ή άλλως σε 20 ημέρες εξανεμιστεί» είπε.

Για τα κονδύλια της πανδημίας και τον προϋπολογισμό

«Για ποιο λόγο εν μέσω πανδημίας κόβετε 820 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια για το συστήμα υγείας; Ποιος σας ανάγκασε; Κανείς. Είναι σχέδιο. Να αφήνετε σήμερα κενό στο ΕΣΥ, για να φέρετε αύριο ιδιώτες» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε η παράταξη της Ν.Δ. συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο: πελατειακό κράτος, φοροελαφρύνσεις σε λίγους, με τον κόσμο να μένει ξεκρέμαστος. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόταση για κατώτατο μισθό και διαγραφή χρέους

«Δεσμευόμαστε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμυντικές δαπάνες

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αλόγιστη αύξηση των αμυντικών δαπανών, χωρίς σχέδιο και χωρίς διαφάνεια, σε επίπεδα, που θα αντιστοιχούσαν σε υπερδύναμη.

Για μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Για ψεύδη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το εάν γνώριζε η κυβέρνηση τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα. «Μας λέγατε ότι δεν έχετε στοιχεία για τη θνητότητα στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ είχατε τη μελέτη του πιο στενού συμβούλου σας στην πανδημία» είπε χαρακτηριστικά. «Εσείς δεν δηλώνατε σε συνέντευξή σας ότι ο κος Τσιόδρας σας ενημερώνει τρείς φορές τη βδομάδα για όλα τα δεδομένα της πανδημίας; Και τώρα τι θέλετε να μας πείτε; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία της θνητότητας εκτός ΜΕΘ; Δεν σας είπε ότι το 38,4% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Δεν σας είπε ότι το 87% όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν;» τόνισε.

«Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείται για επικίνδυνη αμερμνησία εν μέσω πανδημίας. Εάν τα ξέρατε και λέτε ψέματα θα έπρέπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Είναι απολύτως βέβαιο ότι ξέρατε και δεν θέλατε να χαλάσετε το αφήγημα της επιτυχίας» κατέληξε.

 

 

 

«Ώρα να πηγαίνετε κύριε Πρόεδρε»

Ένταση επικράτησε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Μια φράση του κ. Γεραπετρίτη, προς τον κ. Τσίπρα που προηγουμένως είχε ζητήσει την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ώρα να πηγαίνετε κύριε Πρόεδρε» είπε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μια φράση στην οποία απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

«Έρχεστε να απαντήσετε σε μένα. Δεν είστε ούτε αρχηγός κόμματος για να κάθομαι να σας ακούω και να σας απαντώ, δεν είστε ούτε καν εκλεγμένος με την ψήφο του ελληνικού λαού, για να έχετε το θράσος να μου λέτε κάτι τέτοιο. Δεν είμαι υποχρεωμένος να κάτσω να σας ακούσω. Εκλεγείτε με την ψήφο του ελληνικού λαού και μετά θα καθίσω να σας ακούσω. Σας ζητώ να ανακαλέσετε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ταυτόχρονα από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές φώναζαν «Ντροπή σου!», προς τον υπουργό Επικρατείας, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να ζητεί από όλους ηρεμία.

«Παρακαλώ, πρέπει να συνεχίσουμε», είπε ο πρόεδρος της Βουλής για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να συνεχιστεί η διαδικασία με την ομιλία του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος χαρακτήρισε «ακραίο και αντισυνταγματικό» τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖα.

 

Σημειώνεται ότι μέχρι (χθες) το βράδυ, είχαν τοποθετήθηκαν περί τους 200 βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, αλλά και 36 υπουργοί και υφυπουργοί, με προεξάρχοντες τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο.

Ανδρουλάκης: Τελειώνει η εποχή που το ΚΙΝΑΛ πρέπει να απαντήσει με «ποιον θα πάει»

 

Για το νέο του βήμα στην πολιτική ως πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε σε συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Αρχικά, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, δηλώνοντας ότι έλαβε ισχυρή εντολή να μεγαλώσει την παράταξη, «να είναι πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη, με μία σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης. Η εποχή που το Κίνημα έπρεπε να απαντήσει “με ποιον θα πάει” τελειώνει ανεπιστρεπτί».

Για το κόμμα και τη ευρύτερη προοδευτική παράταξη ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι «οι σημερινές συνθήκες απαιτούν ένα πραγματικό κίνημα και όχι μια νέα κομματική γραφειοκρατία, που απωθεί και απαξιώνεται καθημερινά. Θέλουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ένα κόμμα ενωμένο, αξιόπιστο, διεκδικητικό, αυτόνομο. Αυτός ο στόχος θα καθοδηγεί κάθε μας βήμα. Και γι’ αυτό θα δώσουμε τον λόγο και την πρωτοβουλία στις 270.000 μέλη και φίλους που αναγέννησαν το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες. Αυτούς θα καλέσουμε σε αυτοοργάνωση μετά τις γιορτές, ώστε να διευρύνουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα. Θα τους δώσουμε τον λόγο σε κάθε περιφέρεια, στις συνδιασκέψεις που θα οργανώσουμε, στα όργανά μας για να οικοδομήσουμε μια σχέση με στέρεα ιδεολογικά και πολιτικά θεμέλια. Έτσι θα προσελκύσουμε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και τη νέα γενιά. Πρόσωπα καταξιωμένα, αλλά και αγωνιστές της καθημερινότητας».

Προσέθεσε, δε, ότι η αναδιάταξη δυνάμεων που ξεκίνησε με τη νέα δομή της Κ.Ο θα αποδώσει και θα παράγει πολιτική ουσίας.

«Οι ιδέες και η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων θα γίνεται δημοκρατικά και θα εκφράζονται ενιαία. Οργανώσεις και δίκτυα κοινωνικά θα λειτουργούν με εξωστρέφεια και αλληλεγγύη. Το κόμμα θα συνδεθεί ξανά με την κοινωνία για να μπορέσει να ξαναγίνει δύναμη προοπτικής», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

 

Βαρουφάκης: «Όταν δεν τον συμφέρει η επιστήμη, την φιμώνει»

«Έχουμε έναν πρωθυπουργό που όταν δεν τον συμφέρει η επιστήμη, την φιμώνει», σημείωσε στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χτίζει το 5ο Μνημόνιο και πάει την χώρα σε νέο φούντο».

Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση,καθώς – όπως είπε- το ΜέΡΑ 25, δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. « Αν όχι τώρα,πότε;», αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, χαρακτήρισε εξωφρενική την πρόβλεψη ότι το 2022 ο τιμάριθμος, δηλαδή το μέσο κόστος ζωής,θα είναι 2%, δηλαδή χαμηλότερος από αυτόν του 2011, ενώ κατήγγειλε την ΕΛΣΤΑΤ ότι εσκεμμένα παραπλανεί την κοινή γνώμη. Ο κ. Βαρουφάκης, είπε ότι ο πρωθυπουργός βασανίζει τους ήδη βασανισμένους αριθμούς της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ για τον κ. Τσίπρα, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε την ΕΛΣΤΑΤ στην τροίκα.

«Καταντήσατε την Ελλάδα κομμουνιστική Βουλγαρία», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό δανεικών και υπερχρέωσης.

Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αποσύρει όλες τις επιχειρήσεις του στο εξωτερικό, καθώς -όπως είπε- δεν μπορεί να λειτουργήσει με όρους Τιχουάνα και Σιναλόα, είναι περιοχές του Μεξικού που δρουν εγκληματικές οργανώσεις.

«Βαθιά αντιλαϊκό και ταξικό», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας ότι αυτό αποτυπώνεται στις δαπάνες που αφορούν παροχές για τους εργαζόμενους,για τις συντάξεις, για την Υγεία και την Παιδεία.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «προσπαθούν να φέρουν τη συζήτηση του προϋπολογισμού στα μέτρα της κάλπικης αντιπαράθεσής τους ,που γίνεται με λαϊκιστικές κορόνες».

Επίσης, διατύπωσε τη άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει εξετάσεις στους ομίλους και ότι καημός του κ.Τσίπρα είναι να μην απειληθεί η πολιτική σταθερότητα».

Κριτική στη κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί τους επιστήμονες, άσκησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης στην επίσημη πρώτη του με την ιδιότητα αυτή στην Ολομέλεια της Βουλής. Για την επίμαχη μελέτη Τσιόδρα Λύτρα είπε ότι θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση ποιος την παρέλαβε ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υπονόμευσε την εμβολιαστική προσπάθεια, καθώς υπουργικά στελέχη μιλούν για την πανδημία αντί για τους επιστήμονες.

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και από το μεσημέρι, και μετά, θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής του δύναμης, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι μέχρι (χθες) το βράδυ, είχαν τοποθετήθηκαν περί τους 200 βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, αλλά και 36 υπουργοί και υφυπουργοί, με προεξάρχοντες τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο.