Η ώρα της κάλπης σήμερα για το ΚΙΝΑΛ

Η ώρα της κάλπης για το Κίνημα Αλλαγής έφθασε καθώς η σημερινή εκλογική διαδικασία αναμένεται να αναδείξει τους δυο τελικούς μονομάχους που θα αναμετρηθούν για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στον επόμενο γύρο.

Η πληθώρα υποψηφίων εκτιμάται μεταξύ άλλων οτι θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στη διεξαγωγή και 2ης εκλογικής διαδικασίας στις 12 Δεκεμβρίου. Οι εσωκομματικές εκλογές διεξάγονται με νωπή ακόμη την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά και μεγάλο ζητούμενο της ενότητα της δημοκρατικής παράταξης την επομένη της εκλογής νέας ηγεσίας. Προς το παρόν κοινός στόχος -όπως διεφάνη- κατά την προεκλογική δραστηριότητα και των έξι υποψηφίων προέδρων η κινητοποίηση και προσέλευση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων.

Στόχευση που αποτυπώνει επιπλέον την εξωστρέφεια της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας και εκφράστηκε με τον πλέον θεσμικό τρόπο δια του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη ο οποίος σε άρθρο του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να ενώσουμε, να συνθέσουμε, να μεγαλώσουμε την παράταξη μας. Να επιλέξουμε πρόσημο, ατζέντα και ηγέτη. Πρώτο βήμα η μαζική συμμετοχή. Γιατί, αν όχι τώρα, πότε;»

Οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου

Οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου και Παύλο Χρηστίδη να συμμετέχουν στην «κούρσα» για την ηγεσία του κόμματος. Η επιτροπή διοργάνωσης των εκλογών ανακοίνωσε ότι κατά τη διαδικασία θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

Ο κάθε υποψήφιος από τους έξι που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος έχουν διαφορετικές στρατηγικές, προτάσεις και προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, αλλά και σε ό,τι αφορά το θέμα των συνεργασιών που ενδεχομένως να προκύψουν μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος στοχεύει περισσότερο στις ψήφους του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, καθώς εκεί φαίνεται ότι διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή από όλους τους υποψήφιους, ενώ δεν αφήνει έξω από το κάλεσμα του και απλούς πολίτες που παρακολουθούν με ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά δρώμενα στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε προσπάθεια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με οργανωμένο τρόπο να παρέμβουν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής κάτι στο οποίο στη συνέχεια και άλλοι υποψήφιοι με τον δικό τους όμως τρόπο τάχθηκαν κατά μιας τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε όλες του τις περιοδείες κάνει πρόσκληση σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων να ψηφίσουν τον καλύτερο στις εκλογές της επόμενης Κυριακής αυτό δε σημαίνει όμως όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος ότι θα φορά και οργανωμένη προσπάθεια εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος. Αιχμές όμως εναντίον του αφήνει ο Γιώργος Παπανδρέου για τον οποίον λέει χωρίς να τον κατονομάζει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα αναστηθεί με ψήφους της νέας Δημοκρατίας.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Και οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν σε ΗΠΑ, Ε.Ε, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία. Επισημαίνεται ότι στα εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Κάλπες σε 840 εκλογικά τμήματα

840 εκλογικά τμήματα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα ενώ σε 11 χώρες στο εξωτερικό έχουν στηθεί 22 εκλογικά τμήματα για τους αποδήμους.

Ανοιχτές 7 το πρωί με 7 το απόγευμα οι κάλπες με δικαίωμα ψήφου για όποιον πολίτη το επιθυμεί, είτε είναι μέλος είτε φίλος του κόμματος και υπό την προυπόθεση οτι δεν συμμετέχει σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή οργανώσεις και φορείς.

Ειδικότερα, σε οτι αφορά τον Απόδημο ελληνισμό -σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ- ισχύουν τα εξής ως προς την λειτουργία των εκλογικών τμημάτων:

τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα

και στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Υπενθυμίζεται οτι κατά την εκλογική διαδικασία θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα ενώ οι ψηφοφόροι καλούνται για την αποφυγή συνωστισμού προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα να έχουν ήδη κατεβάσει την αίτηση εγγραφής μέλους και φίλου προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των εξόδων των εκλογικών διαδικασιών όλοι οι ψηφοφόροι καταβάλλουν το ποσό των 3 ευρώ (την 5η Δεκεμβρίου μόνο) το οποίο εισπράττεται από το Γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής(με αλφαβητική σειρά) θα ψηφίσουν στα ακόλουθα εκλογικά τμήματα:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης

Ο Παύλος Γερουλάνος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Ο Χάρης Καστανίδης στο Ε’ Διαμέρισμα της Δημοτικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο 2ο ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου

Ο Παύλος Χρηστίδης στο 22ο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αθηναίων

 

Χ. Καστανίδης; Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη γιατί το έχει ανάγκη η χώρα

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μέχρι στιγμής ευρεία συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία.« Τα μηνύματα που έχουμε απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα», κατέληξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

 

Παύλος Γερουλάνος;  «Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει – Η αλλαγή είσαι εσύ»

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε και ο Παύλος Γερουλάνος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας.

Αμέσως μετά ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε: «Ο κόσμος είναι στις κάλπες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και γι’ αυτό η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει πως το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και γι΄αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε ότι έχουμε καταφέρει αυτό τον καιρό». Ο κ. Γερουλάνος προέτρεψε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν και κατέληξε λέγοντας: «Η αλλαγή είσαι εσύ».

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου – «Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος»

 

Στο εκλογικό κέντρο του Ταύρου ψήφισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις του στις κάμερες ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε:

«Με τη ψήφο και τη συμμετοχή μας μεγαλώνουμε την παράταξη και την κάνουμε ισχυρή. Δίνουμε ελπίδες στους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες της χώρας». Ακόμη σημείωσε πως «θα δώσουμε προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας», ενώ έστειλε το μήνυμα πως «σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος».

Τον κ. Παπανδρέου συνόδεψε η κόρη του, Μαργαρίτα.

 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης – «Ζητώ καθαρή εντολή για ανανέωση και ενότητα»

Στο εκλογικό κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης ψήφισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του έστειλε μήνυμα ενότητας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντικότητα της μεγάλης συμμετοχής στις σημερινές εκλογές.

Αναλυτικά, ανέφερε:

«Καλώ τους δημοκράτες, προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας να μας τιμήσουν σήμερα με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες μας.

Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία.

Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη Δημοκρατία μας, η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, δύναμη συνέπειας, ρεαλισμού να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό πεδίο της χώρας έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Συνέχισε λέγοντας πως «είναι μεγάλη τιμή μου πως εδώ στη γενέτειρά μου, την Κρήτη υπάρχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον, είναι μεγάλη μου τιμή η συμμετοχή των πολιτών και πιστεύω πως αυτή η μαζική συμμετοχή είναι και η μεγάλη προίκα της παράταξης για την επόμενη μέρα και η σφραγίδα της ενότητας. Μια ενότητας που είναι σημαντική παρακαταθήκη της προέδρου, μας Φώφης Γεννηματά».

 

 

Ψήφισε ο Παύλος Χρηστίδης – «Ημέρα γιορτής και Δημοκρατίας η σημερινή»

Ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης προσήλθε στην κάλπη της οδού Λιοσίων λίγο μετά τις 08:30.

Στη δήλωση που έκανε ανέφερε πως «σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής, Δημοκρατίας και είναι μία ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά».

Και συνέχισε λέγοντας πως «ξημερώνει μία ημέρα Δημοκρατίας και δύναμης που θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής».

Ο κ. Χρηστίδης πήγε στο εκλογικό τμήμα με τη σύζυγο και την κόρη του.

 

Ψήφισε ο Ανδρέας Λοβέρδος – «Να πάμε το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα μπροστά»

Ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ψήφισε λίγο μετά τις 08:00 σε εκλογικό τμήμα της Μεταμόρφωσης.

Στη δήλωση που έκανε, τόνισε ότι: «Ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκώσουμε την Δημοκρατική Παράταξη ψηλά. Απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο και τους καλώ να συμμετάσχουν στη δημοκρατική μας γιορτή. Είναι η ώρα να πάμε το ΠΑΣΟΚ μπροστά και την Ελλάδα ψηλά».

Συνέχισε λέγοντας πως «στόχος είναι να ξεπεράσουμε τις 212.000 που προσήλθαν στις κομματικές κάλπες το 2017».