Αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις και επαφές ενόψει Eurogroup

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του οικονομικού κυβερνητικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το οποίο είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως θέμα την προετοιμασία της παρουσίασης των ελληνικών θέσεων στο Eurogroup της Δευτέρας. Δεν έγιναν δηλώσεις και μόνο ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δραγασάκης είχε δηλώσει, στις αρχές της εβδομάδας, ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στο Eurogroup συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Όπως διέρρεαν στη συνέχεια κυβερνητικοί κύκλοι πρόκειται για έξι βασικές προτάσεις, η πλειοψηφία των οποίων αφορά στο φορολογικό.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης είχε κυκλοφορήσει ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Euro Working Group δια μέσου τηλεδιάσκεψης. Αν και οι πληροφορίες ήταν κάπως συγκεχυμένες, φαίνεται ότι η συνεδρίαση έγινε αλλά δεν συζητήθηκε το ζήτημα των ελληνικών προτάσεων, το οποίο παραπέμφθηκε, με βάση πάντα τις ίδιες πηγές, σε νέα συνεδρίαση την Δευτέρα, λίγο πριν την αντίστοιχη του Eurogroup. Ορισμένες πληροφορίες που διέρρεαν ότι οι ελληνικές προτάσεις απορρίφθηκαν από το Euro Working Group και γι αυτό καλείται η ελληνική πλευρά να τις αναμορφώσει για την σύνοδο της Δευτέρας δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του κυβερνητικού οικονομικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται στην Κύπρο όπου πραγματοποιείται η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας «εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας «θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση της χρηματοδότησης της χώρας με όλα τα εργαλεία». Της διαρροής αυτής υπήρξαν σχόλια για το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας ίσως δεν είναι βέβαιος ότι ο κ. Στουρνάρας θα το έπραττε αυτό ούτως ή άλλως. Όπως έγινε γνωστό ο Διοικητής της ΤτΕ θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα στην σύνοδο της ΕΚΤ αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, ενώ εντείνεται η χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας και η κυβέρνηση έχει, ήδη, προχωρήσει σε «συγκέντρωση» αποθεματικών ταμείων και φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε μια κίνηση που ήδη προκαλεί αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση» που διασφαλίζει στην Ελλάδα την ικανοποίηση όλων των υποχρεώσεών της ακόμη και αν δεν υπάρξει τμηματική καταβολή της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους πιστωτές. Μάλιστα, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του ελληνογαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, ο κ. Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί ότι ούτως ή άλλως δεν περιμένει κάποια συγκεκριμένη απόφαση επ’ αυτού από το Eurogroup της Δευτέρας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Σημείωσε ακόμη ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση είναι κοστολογημένο και έχουν βρεθεί ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και ισχύοντα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Επιπλέον ανέφερε ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου είναι καλύτερα από αυτά που γράφει ο Τύπος, ενώ για την έκδοση των εντόκων είπε ότι για πρώτη φορά υπήρξε συμμετοχή ιδιωτών και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλό δείγμα.

Επιπλέον, διέψευσε ότι τίθεται θέμα τρίτου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα ενώ όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν όσες βρίσκονται σε νομική διαδικασία και γίνονται στο πλαίσιο παροχής και συν-συμμετοχής με το δημόσιο. Συμπλήρωσε ότι είναι πολύτιμες για φέρνουν σημαντικές επενδύσεις σε τομείς που το κράτος δεν μπορεί να επενδύσει, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν τα συμφέρονται των καταναλωτών και δημιουργούν προοπτικές ροής εσόδων. Όμως δήλωσε κάθετα αντίθετος σε αξίες που πηγαίνουν προς πώληση όσο-όσο.