Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, τους κ.κ. Κοστέλο, Μαζούχ και Γκογιάλ είχε ο Yπουργός Οικονομικών το μεσημέρι της Τρίτης στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων επαφών της Αθήνας με τους πιστωτές, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας της παρουσίασης των ελληνικών προτάσεων στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, το οποίο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς το αποτέλεσμά του θα κρίνει αν θα υπάρξει κάποιου είδους «ανάσα» στην χρηματοδοτική θηλιά που ταλανίζει την κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη κυριάρχησαν οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης προανήγγειλε, μετά το πέρας της σύσκεψης υπό τον ίδιο, του οικονομικού επιτελείου την Δευτέρα το απόγευμα, ότι η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει σειρά «συγκεκριμένων και κοστολογημένων» προτάσεων, ποσοτικοποιημένων όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Eurogroup οι οποίες δεν είναι απαραίτητα γνωστές στο σύνολό τους και οι οποίες συνάδουν και με την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους πιστωτές και με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο αργότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι την επόμενη Δευτέρα θα παρουσιάσει στους εταίρους στο Eurogroup έξι συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, εκ των οποίων θα συζητηθεί ποιές μπορούν να προχωρήσουν σε άμεση εφαρμογή.
Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι υπάρχει διαφωνία των πιστωτών τόσο στο ζήτημα των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία όμως εκτίμησε ότι «σταδιακά» αμβλύνεται, όσο και στο θέμα των «κόκκινων δανείων», εκτιμώντας, όμως, ότι στο τέλος θα υπάρξει λύση. Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους εντός ευρώ υποστηρίζοντας ότι η έξοδος από το κοινό νόμισμα θα ήταν «καταστροφική», δεδομένου ότι θα χρειάζονταν, όπως είπε, μήνες μέχρι να καταφέρει η Ελλάδα να κόψει νόμισμα και να το υποτιμήσει.
Επίσης, διαφώνησε ανοιχτά κάθετα και δημόσια με τις απόψεις του βουλευτή του κόμματος και επίσης γνωστού οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος υποστήριξε σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Guardian ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πραγματική λύση για την Ελλάδα εντός ευρώ και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η άποψη αυτή, την οποία στον έναν ή στον άλλο βαθμό, συμμερίζονται και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και πιθανώς, όπως απέδειξαν οι ψηφοφορίες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, περισσότερα από όσα περίμενε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, δημιουργεί επιπρόσθετη πίεση στο Μαξίμου που βρίσκεται αντιμετώπο με τους πιστωτές και την εσωκομματική αντιπολίτευση σε διαμετρικά αντίθετα «μέτωπα».
Ενώ στο «εσωτερικό μέτωπο» εκτός από αυτήν την «ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων» που παρατηρείται με δηλώσεις ένθεν και ένθεν, προς το παρόν, φαίνεται να επικρατεί σχετική «ηρεμία» καθώς κανείς δεν μοιάζει αποφασισμένος να προχωρήσει σε άμεση ρήξη, στο «εξωτερικό μέτωπο», η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια κατευνασμού των δανειστών. Με δεδομένο ότι η συμφωνία τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης προβλέπει ότι η Αθήνα δεν μπορεί, κατά το χρονικό διάστημα αυτό, να προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια και θα πρέπει να συζητά τα πάντα με τους πιστωτές, ήδη οι επαφές αξιωματούχων από σειρά Υπουργείων με εκπροσώπους των «θεσμών», προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους σε αρκετά μέτρα είναι αλλεπάλληλες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα o Υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο οποίος βρέθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πλευρές, επισήμως για την σύνοδο των υπουργών Ανταγωνιστικότητας, αλλά ταυτόχρονα προχώρησε σε σειρά επαφών, για να παρουσιάσει τα νομοσχέδια που η Αθήνα επεξεργάζεται και σκοπεύει να φέρει στην Βουλή, προκειμένου να «ενημερώσει τους πιστωτές και να συζητήσει μαζί τους» ώστε να μην υπάρξει κάποιου είδους παρεξήγηση περί «μονομερούς κίνησης».
Η πορεία της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα είναι καθοριστική, καθώς μόλις τέσσερις μέρες μετά αρχίζει για την Αθήνα αυτό που οι αναλυτές ονομάζουν «κολασμένο 8ήμερο», δηλαδή το χρονικό εκείνο διάστημα που θα πρέπει να καταβληθούν δεκάδες εκατοντάδες εκατομμύρια κυρίως σε αποπληρωμές δανείου του ΔΝΤ.
Αν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά δεν κριθούν ικανοποιητικές, στο βαθμό εκείνο για τον οποίο προϊδέασε, ουσιαστικά, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, για να «αρχίσει η σταδιακή καταβολή» της δόσης που απομένει από την χρηματοδότηση του υπάρχοντος προγράμματος, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα για την Αθήνα. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση, αν και ορισμένοι εκπρόσωποί της όπως πχ ο Υπουργός Εργασίας κ. Σκουρλέτης ή ο ευρωβουλευτής κ. Παπαδημούλης, δεν αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης από τους πιστωτές, χωρίς να διευκρινίζουν βέβαια το πλαίσιό της, επιμένει επισήμως ότι στόχος είναι να μην επιβαρύνει περαιτέρω το χρέος της χώρας με νέα δάνεια και αποσκοπεί στη αποδέσμευση μόνο των χρημάτων της συγκεκριμένης δόσης, που ούτως ή άλλως, είναι καθυστερούμενα αλλά και στην χαλάρωση της μέγγενης που έχει θέσει κυρίως η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.