Τζ. Πάιατ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πιο ισχυρές από ποτέ
«Ήταν μια καλή εβδομάδα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η προηγούμενη» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους ο κ. Πάιατ τόνισε πως τόσο η Συμφωνία όσο και η επιστολή Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό φανερώνουν τη σταδιακή βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συνιστούν εξέλιξη που χτίστηκε πάνω στις ισχυρές βάσεις, που είχε άλλωστε θέσει και η προηγούμενη Συμφωνία του 2019. Η νέα συμφωνία ενισχύει τη διμερή μας αμυντική συνεργασία, είπε, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις άλλες συμφωνίες εντός ΝΑΤΟ, ενώ και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πλήρη δέσμευσή τους στη νατοϊκή συμμαχία.
«Η επιστολή (Μπλίνκεν) μιλάει από μόνη της» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως ο μέσος Έλληνας θα πρέπει να κατανοήσει πως με αυτή τη Συμφωνία οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι ισχυρότερες από ποτέ και πως οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στη συμμαχία τους με την Ελλάδα, η φήμη της οποίας ενισχύθηκε πάρα πολύ από τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες όλων των κυβερνήσεων αυτά τα χρόνια για να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας σε λύσεις και στη συνδρομή της στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Συμφωνία» υπογράμμισε ο κ Πάιατ «δεν στρέφεται εναντίον κανενός άλλου, όπως άλλωστε έχει ήδη πει και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας», ενώ τόνισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν προσδιορίζονται από τις σχέσεις των δύο χωρών με την Άγκυρα.
Η Τουρκία συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Δένδια στις ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν το βασικό θέμα των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον. Υπενθύμισε πάντως πως η τελευταία παράγραφος της επιστολής Μπλίνκεν είναι χαρακτηριστική του πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τον σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών της περιοχής, ενώ παράλληλα σημείωσε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά την παρενόχληση του ερευνητικού Nautical Geo στα νότια της Κρήτης από τουρκικά πλοία.
Η Ελλάδα όπως, σημείωσε ο κ. Πάιατ και η εξωτερική της πολιτική δεν περιορίζεται από τη δεκαετή οικονομική της κρίση και σκέφτεται πιο ανοιχτά για το πώς θα προωθήσει κοινά ενδιαφέροντα με τις ΗΠΑ και κοινές αξίες όπως δημοκρατία και κράτος δικαίου σε μια ευρύτερη περιοχή «που εκτείνεται από τα Δυτικά Βαλκάνια έως τη Μαύρη Θάλασσα και από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Βόρεια Αφρική και τον Ινδικό Ωκεανό».
«Η Ελλάδα είναι ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών ήταν μια ευκαιρία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να εξετάσουν μέσω του διαλόγου το πού μπορούν από κοινού να πάνε από εδώ και πέρα» είπε χαρακτηριστικά.
Στις συνομιλίες και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών εξετάστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σε διάφορους τομείς όπως ενέργεια, εμπόριο, κλιματική αλλαγή, επενδύσεις. Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα της Κίνας, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς και η πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.