Εξελίξεις & αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ - Ο μέσος Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ, λέει ο Νίκος Παπανδρέου

Δεν αποσύρονται Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης και Λοβέρδος.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά από την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να συναντήσει τους υποψηφίους για την ηγεσία. Μια πρωτοβουλία, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις που περνούν από όλο το φάσμα: Από τον ενθουσιασμό μέχρι την αποδοκιμασία.

«Τι επιδιώκει ο Παπανδρέου και γιατί εμφανίζεται τώρα;» διερωτάτο έμπειρο στέλεχος. «Είναι η μόνη λύση για να ενωθεί και να ξεφύγει από το τέλμα η παράταξη, να πάρει κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, να φύγει από τη Γ’ εθνική και να παίξει στα μεγάλα σαλόνια», υποστήριζε στον αντίποδα, στέλεχος που στηρίζει την επιλογή Παπανδρέου.

Οι αντιδράσεις και οι ανυποχώρητοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το iefimerida.gr, ο Ανδρέας Λοβέρδος συνομίλησε χθες το βράδυ τηλεφωνικά με τον πρώην πρωθυπουργό. Φέρεται μάλιστα να ρώτησε ευθέως τον κ. Παπανδρέου αν επιδιώκει με αυτή την κίνηση να αναβάλει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, ένα σενάριο το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα Λοβέρδου τότε προς τι αυτή η πρωτοβουλία που πήρε, η απάντηση που έλαβε τηλεφωνικώς δεν ήταν ξεκάθαρη. Όπως φαίνεται θα ξεκαθαρίσουν περισσότερα, όταν συνομιλήσουν εκ νέου – απόψε – μέσω zoom.

Ο Ανδέας Λοβέρδος φέρεται πάντως να ξεκαθάρισε στον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο ίδιος, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κώστας Σημίτης να διασφαλίσουν την ενότητα, αλλά και τη σοβαρότητα της διαδικασίας, κάτι που είπε και χθες στην ομιλία του στη Χαλκίδα.

Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης και Λοβέρδος κατέστησαν σαφές πως δεν αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους.

 

Γερουλάνος: Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες

Μετά την διάρκειας μίας ώρας συνάντηση, που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, ο Π. Γερουλάνος είπε σε δημοσιογράφους ότι το διακύβευμα είναι η ενότητα της παράταξης: «Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες. Σήμερα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα».

Στην πρώτη επικοινωνία που είχαν χθες, ο κ. Γερουλάνος φέρεται να ξεκαθάρισε στον πρώην πρωθυπουργό, ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στην υποψηφιότητά του.

Χρηστίδης: Να διασφαλιστούν η ενότητα και οι διαδικασίες

Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης που συναντήθηκε επί μισή ώρα με τον Γ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας και των διαδικασιών. «Είναι πάντα χαρά μου να μιλάω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση» αρκέστηκε να πει.

Το νέο σενάριο, για αναβολή διαδικασιών ως τις εθνικές εκλογές

Τα σενάρια που ήθελαν τον Γιώργο Παπανδρέου να προτείνει στους υποψηφίους να είναι μεταβατικός πρόεδρος ως τις εθνικές εκλογές, απορρίπτονται από συνεργάτες του, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ούτε προτείνει, ούτε είναι στη λογική του «μεσοβέζικες λύσεις».

«Ο,τι είναι για το καλό της παράταξης θα το πράξει» αναφέρουν επίσης, προσθέτοντας ότι αν του ζητήσουν να είναι εγγυητής της διαδικασίας θα το πράξει. Αυτή η τελευταία αναφορά, φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο σενάριο που «ζυμώνεται» παρασκηνιακά: Ο Γ. Παπανδρέου να ζητήσει από τους υποψηφίους να αναβληθούν μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι διαδικασίες ως ένδειξη σεβασμού για τη μάχη που δίνει η Φώφη Γεννηματά.

Στο μεσοδιάστημα και εφόσον η υγεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν το επιτρέπει, να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσω εκλογών (όπως συνέβη το 1996 με την παραίτηση Α. Παπανδρέου μέσα από το Ωνάσειο και την εκλογή Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ). Η Φώφη Γεννηματά, υπενθυμίζεται, παραμένει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που έχει συνέδριο τέλη Μαρτίου. Ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά του ΚΙΝΑΛ, καθώς είναι πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

Το σενάριο αυτό έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα: Συντηρεί την εσωστρέφεια και την ένταση, ενώ ο χρόνος των εκλογών είναι άδηλος και στο χέρι Μητσοτάκη. Αν για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως διαμηνύει διαρκώς, μεσολαβούν σχεδόν δύο χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο για να δεχθούν να περιμένουν οι φιλόδοξοι ηγέτες του ΚΙΝΑΛ.

Τι επιδιώκει ο Γιώργος Παπανδρέου

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν ότι στις συναντήσεις αυτές δεν επιδιώκει να διαπιστώσει αν θα αποσυρθούν κάποιοι υποψήφιοι, ούτε θα εξαρτήσει τις κινήσεις του από αυτό, αλλά να διαγνώσει τις προθέσεις τους για το μέλλον του κόμματος και της παράταξης.

Δεν αποκλείεται, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, να επικοινωνήσει και με τον Κώστα Σημίτη, ενώ είναι ασαφές έως μάλλον απίθανο να επικοινωνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ από τις προηγούμενες εκλογές.

Πότε θα ανακοινώσει τι προτίθεται να πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου

Εάν όντως ο κύβος ερρίφθη για τον Γ. Παπανδρέου, είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση των αποφάσεών του. Η Δευτέρα – οπότε και θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του – έχει έναν συμβολισμό, καθώς είναι 18 Οκτωβρίου – ημέρα που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου πρωτοανήλθε στην εξουσία.

Ωστόσο, τη Δευτέρα αναμένεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα η εξ αναβολής συζήτηση στη Βουλή Μητσοτάκη-Τσίπρα για την πανδημία και γι΄αυτό τον λόγο δεν προκρίνεται από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Την Τρίτη ο πρώην πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη σε προγραμματισμένη επίσκεψη.

Έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι τελικές αποφάσεις Παπανδρέου θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή, την Τετάρτη ή ίσως και την τελευταία ημέρα που λήγει προθεσμία, την Πέμπτη 21/10 και ώρα 18:00.

Νίκος Παπανδρέου: Ο μέσος Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» αποφεύγει να αναφερθεί στα σενάρια που θέλουν τον αδερφό του Γιώργο να επιστρέφει και να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. «Πραγματικά δεν περίμενα να εμφανιστεί τόσο σύντομα ξανά μία συζήτηση για έναν Παπανδρέου σε ηγετική θέση στην πολιτική σκηνή. Αλλά δεν θέλω να το σχολιάσω».

Παράλληλα όμως τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του κόμματος στις πολιτικές του ρίζες. «Ο μέσος Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ ως νοοτροπία και το λέω με την καλή έννοια. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ακόμη και όσο και αν έχει υποχωρήσει πίσω από άλλα ονόματα πολιτικών σχηματισμών πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να αλλάξουν και πάλι τα ονόματα και να εμφανιστεί και πάλι μπροστά του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Καρανικόλας εκπρόσωπος Τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου

Εν τω μεταξύ ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε τον Σπύρο Καρανικόλα ως εκπρόσωπό του στα ΜΜΕ μέχρι τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου του ΚΙΝΑΛ.

«Ο Σπύρος Καρανικόλας θα είναι εκπρόσωπος μου στα ΜΜΕ έως τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως είναι γνωστό κατέθεσα την υποψηφιότητα μου στις 15 Οκτωβρίου σύμφωνα με την απόφαση της ΚΠΕ. Σέβομαι αποκλειστικά τις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 

«Η πρόταση τιμητική. Η ευθύνη, σε αυτές τις συγκυρίες, ιδιαίτερα σημαντική. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για τη νίκη του Ανδρέα Λοβέρδου και τη νικηφόρα πορεία της παρατάξης μας» έγραψε στο twitter ο Σπύρος Καρανικόλας.

 

Υπενθυμίζεται, ότι ο Σπύρος Καρανικόλας είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου κοινοβουλευτικού έργου του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να στηρίξει στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, τον Ανδρέα Λοβέρδο.