Μ. Σχοινάς: Η στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι μόνο μία ασπίδα, αλλά μια προληπτική ολοκληρωμένη δράση
Η Στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού που παρουσίασε χθες η Κομισιόν, «δεν είναι μόνο μία αμυντική προσέγγιση, δεν είναι μόνο μία ασπίδα, είναι μία προληπτική ολοκληρωμένη δράση για να γίνει πιο εύκολη η ζωή των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ευρώπη», με στόχο «να τους δοθεί το οικοσύστημα μέσα στο οποίο μπορούν να ευημερούν», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε περιορισμένο αριθμό ξένων μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επίσης, ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι «δεν πρόκειται μόνο για περιγραφική στρατηγική διάγνωσης». «Προσέξαμε πολύ, μαζί με τουλάχιστον δέκα μέλη του Κολλεγίου για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο επιχειρησιακό πλαίσιο, να βρούμε λύσεις, σταθερές ενέργειες» είπε και τόνισε:
«Στους τρεις βασικούς πυλώνες θα υπάρχουν συμπαγείς δράσεις, πρωτοβουλίες. Δεν πρόκειται μόνο για το ιστορικό βάρος που φέρουμε, πρόκειται και για σύγχρονη απειλή, κάτι που βλέπουμε γύρω μας στις κοινωνίες».
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο αντισημιτισμός είναι κάτι που εκλαμβάνεται διαφορετικά σε διαφορετικά μέρη της ΕΕ με διαφορετική ένταση. «Υπάρχει μία ροπή κάπου να πιστεύουν ότι είναι πρόβλημα κάποιου άλλου, αλλά δεν είναι. Είναι τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι οι ηγέτες των τριών θεσμών, οι πρόεδροι της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και πολλοί επικεφαλής κυβερνήσεων αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Σουηδού πρωθυπουργού να παραβρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην παρουσίαση αυτής της Στρατηγικής στο Μάλμε.
Η κυβερνοασφάλεια είναι από τους θεμελιώδεις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άμυνας
Όσον αφορά τις νέες μορφές απειλών, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι πρόκειται για διαδικτυακές απειλές τονίζοντας ότι έχουν διευρυνθεί και έχουν γίνει βίαιες.
Σε ερώτηση εάν η καταπολέμηση του αντισημιτισμού στο διαδίκτυο μπορεί να συνδυαστεί με τη Στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια, σημείωσε ότι «η κυβερνοασφάλεια είναι ελαφρώς διαφορετική, γιατί βλέπουμε την κυβερνοασφάλεια σαν μία αυξανόμενη απειλή που έχει σχέση με την εθνική ασφάλεια». Η Κομισιόν βλέπει την κυβερνοασφάλεια «ως έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άμυνας», προσέθεσε.
Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι «η Αμυντική Ένωση δε θα προκύψει ξαφνικά με έναν ευρωπαϊκό στρατό ή την ταχεία ανάπτυξη. Πρόκειται για μια αργή διαδικασία». «Θα υπάρξει η Στρατηγική Πυξίδα, θα υπάρξουν διπλωματικές αποφάσεις, αλλά εν τω μεταξύ, εμείς στην Ευρώπη μπορούμε να αναπτύξουμε τα εργαλεία άμυνας της κυβερνοασφάλειας γιατί έχουν να κάνουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτά δεν απαιτούν κάποια διπλωματική ή στρατιωτική ανάπτυξη» είππε.
«Με τον αντισημιτισμό δεν είναι ακριβώς το ίδιο» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα με μέσα που ήδη έχει στη διάθεσή της.
Τέλος, σχετικά με το νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι «κάθε στιγμή που περνά πλησιάζουμε πιο κοντά σε συμφωνία» εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα θα κλείσει τον επόμενο χρόνο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ