Οι ανακοινώσεις για τους εμβολιασμένους: Κανένας περιορισμός στην εστίαση - Ελευθέρας στις κόκκινες περιοχές (Video)

Ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 στις 15:00 από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη οι νέες διατάξεις με κάποιες επιπλέον ελευθερίες για τους εμβολιασμένους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10:00 το πρωί συνεδρίασε η επιτροπή των ειδικών, παρουσία του υπουργού και για τις 15:00 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις.

Δείτε τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον υπουργό Υγείας:

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του υπουργού Υγείας

Από εδώ και στο εξής οι κόκκινες περιοχές δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν στις υπόλοιπες περιοχές. Αν χρειαστεί επιπλέον μέτρα θα γίνει εισήγηση από την ειδική επιτροπή.

Έτσι χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες στο εξής σύμφωνα με τα νέα μέτρα.

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορωνοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

Τα μέτρα θα ισχύσουν για 15 ημέρες. Θα επανεξεταστούν ξανά και θα απλοποιηθούν. “Το μήνυμα είναι σαφές, είπε ο υπουργός, πρέπει να εμβολιαστούμε”.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Στην εστίαση, όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα, και μάσκα και ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους. Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο στους μη εμβολιασμένους ή σε όσους δεν έχουν νοσήσει. Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν. Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες».

Πλεύρης Γκάγκα

Τα μέτρα δεν θα παραπέμπουν σε lockdown

Το πρωί, μιλώντας στο Open, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα μέτρα δεν θα παραπέμπουν στο lockdown που είχε η χώρα τον περασμένο χειμώνα.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας είπε ότι “όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη φιλοσοφία να έχει ο άνθρωπος αυτός περισσότερο κανονικότητα.

Από εκεί και πέρα στις μεικτές περιοχές, στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, να το ξεκαθαρίσουμε. Εχθρός είναι ο κορωνοϊός.