Περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους - Τι ανακοινώνεται στις 15:00 σήμερα

Όλο και πιο κοντά στην πολυπόθητη επιστροφή σε κανονικές συνθήκες καθημερινότητας, βρίσκονται οι εμβολιασμένοι, αφού σήμερα στις 15:00, ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, θα ανακοινώσει την άρση των περιορισμών και πλέον, χωρίς… αστερίσκους για τους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού.

Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία ότι το εμβόλιο αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» μας, για την καταπολέμηση της πανδημίας, αποκαθιστώντας την κανονικότητα για εκείνους που έχουν φροντίσει να εμβολιαστούν.

Έτσι, λοιπόν, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει νέες, μεγαλύτερες ελευθερίες και προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, ακόμα και στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές της χώρας.

Στις 15:00 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους

Πάντως, δεν πρόκειται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, περισσότερο περιοριστικά για τους ανεμβολίαστους, όπως ξεκαθάρισε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Open ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στις 15:00 το μεσημέρι δεν θα παραπέμπουν στο lockdown που είχε η χώρα τον περασμένο χειμώνα.

Διασκέδαση… όπως παλιά

Στις συζητήσεις εξετάζεται και η δυνατότητα να υπάρχουν όρθιοι στα καταστήματα διασκέδασης που λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους.

Παράλληλα, στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πληρότητα, ενώ οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid test σε καμία δραστηριότητα.

Περισσότερες «ελευθερίες» για τους εμβολιασμένους ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές

Επίσης, συζητείται οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην εμπίπτουν στα μέτρα που λαμβάνονται στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες» περιοχές. Να μπορούν, δηλαδή, να κυκλοφορήσουν μεταξύ 1:00 με 6:00 το πρωί και να υπάρχει μουσική στην εστίαση, κάτι που απαγορεύεται τώρα. Ωστόσο, θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο λιανεμπόριο.

«Οι εμβολιασμένοι δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια που να αντιστοιχούν στη συνδρομή τους στη μάχη κατά της πανδημίας» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Παραμένει η ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αυξημένη παραμένει η διάδοση του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα, καθώς οι αριθμοί δείχνουν τάση εκτροχιασμού της επιδημιολογικής κατάστασης σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα μας ανήλθε το τελευταίο 24ωρο σε 34 πολίτες, 334 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid της χώρας, ενώ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα υπολογίστηκαν σε 2.876.

Η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

Η Π.Ε. Θεσσαλονίκης καταγράφει 441 νέα κρούσματα κορωνοϊού, την ώρα που στο σύνολο της Αττικής σημειώνονται 527. Η Θεσσαλονίκη προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 300 κρούσματα ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα (291, σύμφωνα με τον πίνακα του ΕΟΔΥ).

Στην Αττική, 120 μολύνσεις εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, 95 στα δυτικά προάστια, 66 στην Ανατολική Αττική, 56 στον Βόρειο Τομέα, 38 στη Δυτική Αττική, 61 στα νότια προάστια των Αθηνών και 74 στην Π.Ε. Πειραιά.

Ανησυχητική παραμένει η επιδημιολογική εικόνα και στη Λάρισα, που το τελευταίο 24ωρο καταγράφει 208 κρούσματα κορωνοϊού.

Τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων, 105 περιστατικά, καταγράφει και η Δράμα, καθώς η διάδοση εμφανίζεται αυξημένη για μία ακόμη ημέρα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ 96 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στην Καβάλα, 84 στην Ξάνθη, 85 στην Πέλλα και 65 στην Πιερία.

Σε επίπεδο 4 («κόκκινο») Σέρρες και Καρδίτσα

Μάλιστα, η επιτροπή ειδικών αποφάσισε να ανεβάσει στο επίπεδο 4 του χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης του κορωνοϊού στις Π.Ε. Σερρών και Καρδίτσας.

Η απόφαση για την εισήγηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οριστικοποιηθεί σήμερα, οδηγώντας τις περιοχές σε καθεστώς μίνι lockdown.

Όπως φαίνεται στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού του ΕΟΔΥ, η Καρδίτσα σημειώνει μέσο όρο 31 κρούσματα ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, με τον αριθμό μολύνσεων ανά 100.000 πληθυσμού να υπολογίζεται στο 17,3 (στον κεντρικό τομέα Αθηνών ο ίδιος δείκτης είναι 10,39).

Αντίστοιχα, στις Σέρρες ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων ημερησίως την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται σε 41 περιστατικά. Η Π.Ε. της βόρειας Ελλάδας καταγράφει 18,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανά 100.000, στη Λάρισα τα θετικά κρούσματα ανέρχονται σε 50,6, στην Καβάλα σε 48,8 και στη Δράμα σε 59,01.

Στο «κόκκινο» παραμένουν η βόρεια Ελλάδα και η Λάρισα

Θυμίζουμε πως από το πρωί της 1ης Οκτωβρίου τέθηκαν σε ισχύ μέτρα τοπικού χαρακτήρα στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς, οι οποίες εντάχθηκαν στο επίπεδο 4, στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, παρατάθηκε η ισχύς των μέτρων στις Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Αυξημένο το ιικό φορτίο σε Ξάνθη, Λάρισα και Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, ο έλεγχος στα λύματα 12 μεγάλων αστικών κέντρων επιβεβαιώνει την τάση ανόδου του ιικού φορτίου, τουλάχιστον για τις περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο των ειδικών.

Συγκεκριμένα, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+44%), στη Λάρισα (+125%) και στο Ρέθυμνο (+308%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα Χανιά (+11%), στη Θεσσαλονίκη (+28%) και στον Βόλο (+32%).