Στις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, ο επόμενος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε πως στις 6 Οκτωβρίου 2021, θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Στις 16 Μαρτίου 2021, θυμίζουμε, πως είχε ολοκληρωθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί σε καλό κλίμα.

Με νέα σύνθεση η ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά θα μεταβεί στην Αγκυρα με νέα σύνθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες στις Διερευνητικές Επαφές θα συμμετέχουν και δύο νέα πρόσωπα. Ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Λαλάκος, πρώην πρέσβης σε Λευκωσία, Αγκυρα και Ουάσινγκτον, καθώς και η Λιλή Γραμματίκα, διευθύντρια του γραφείου του Γ.Γ. του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Στον απόηχο της ιστορικής αμυντική συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, οι διερευνητικές

Οι διερευνητικές επαφές θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία, την περασμένη Τρίτη. Ηδη η Αγκυρα αντέδρασε με οργισμένο και απειλητικό ύφος, για τα όσα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Ενδεικτικό είναι πως από το τουρκικό ΥΠΕΞ έγινε λόγος για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Μετά τις απειλές, υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο

Μάλιστα στη συνέχεια η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε στο παιχνίδι των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στις 11:26, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, στα 29.000 πόδια, ενώ στις 11:27, δεύτερο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 11.000 πόδια.

Από την Άνοιξη του 2002 είχαν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι μία υπόθεση ετών. Ξεκίνησαν την Άνοιξη του 2002.

Δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά άτυπες, μη δεσμευτικές συζητήσεις, στις οποίες δεν τηρούνται κοινά πρακτικά (δεν συμφωνούνται κοινώς αποδεκτά πρακτικά από τις δύο πλευρές) και είναι αυστηρά εμπιστευτικές.

Οι θέσεις που διατυπώνονται στις συζητήσεις δεν δεσμεύουν τη νομική επιχειρηματολογία που θα παρουσιάσει η μία ή η άλλη πλευρά ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου ή άλλου διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου.

Σκοπός τους είναι η διερεύνηση σημείων σύγκλισης σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο είναι δυνατόν να γίνει η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Διαβάστε ακόμα: Οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας