Νέο ρεκόρ στα €100 έσπασε το φυσικό αέριο - Εντείνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Νέο ρεκόρ στα 100 ευρώ έσπασαν νωρίτερα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, μία ανατίμηση, που απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη των οικονομιών, καθώς η Κίνα ενέτεινε την προσπάθεια για σημαντικές προμήθειες καυσίμων.

Με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση να βαθαίνει, και τις τιμές ενέργειας να αυξάνονται συνεχώς από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ασία καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους τα futures του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά έως και 2,3% -για να υποχωρήσουν στη συνέχεια κατά 4,4% – στον απόηχο της είδησης ότι η Κίνα διέταξε τις κρατικές επιχειρήσεις ενέργειας να διασφαλίσουν με κάθε κόστος αποθέματα για τον επερχόμενο χειμώνα, εξέλιξη που θα εντείνει τη μάχη για υγροποιημένο φυσικό αέριο και φορτία λιγνίτη, την ώρα που μειώνοντας οι ροές από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω σημαντικού αγωγού.

Η Ευρώπη πασχίζει να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου και άνθρακα ενόψει του χειμώνα με τις αυξανόμενες τιμές τους να ωθούν ορισμένους βιομηχανικούς κολοσσούς όπως οι CF Industries, η Yara International ASA και η BASF SE να κλείσουν μονάδες τους ή να μειώσουν τη παραγωγή.

Κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την κρίση για να προστατέψουν τους πολίτες – ψηφοφόρους από τις χειρότερες επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια. «Το φυσικό αέριο μπορεί πλέον να αυξηθεί όσο χρειάζεται για να πλήξει τη ζήτηση», σχολίασε ο Αντρέας Γκαντόλοφ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Ενέργειας στο BloombergNEF.

«Για ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες το φυσικό αέριο έχει γίνει πολύ ακριβό.

Για ορισμένους, που θερμαίνουν τα σπίτια τους με φυσικό αέριο, μπορεί πιθανώς να αυξηθεί πολύ περισσότερο»…

Τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία σκαρφάλωσαν στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο Άμστερνταμ με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ κερδών και απωλειών καθώς οι αγορές ζυγίζουν την πιθανότητα μείωσης της ζήτησης καθώς ολοένα και περισσότερα εργοστάσια σταματούν ή μειώνουν την παραγωγή.