Ν.Μηταράκης από τη Βουλή: «Όσοι λένε όχι στις δομές,λένε ναι στις ροές»

«Το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης αντιμετωπίζεται ολιστικά από την κυβέρνηση και η χώρα μας δεν είναι πλέον ούτε θα ξαναγίνει πύλη εισόδου για την ευρωπαϊκή ήπειρο»,τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου με το οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης,κ. Μηταράκης, επισήμανε ότι
«όσοι λένε όχι στις δομές, λένε ναι στις ροές,απλώς ελπίζοντας οι άνθρωποι να πάνε αλλού», ενώ διευκρίνησε ότι το μοντέλο των κλειστών δομών θα εφαρμοστεί σε όλη την χώρα και όχι μόνο στον Έβρο,όπως λένε κάποιοι.

Την άποψη ότι «το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αναιρεί λάθη που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται», εξέφρασε ο βουλετής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος,λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι πληθυσμοί που εκκενώθηκαν από τα νησιά ξεφορτώθηκαν χύδην στην Αθήνα και ότι το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ επιβάρυνε ασύμμετρα δυο διαμερίσματα της πόλης ».Επίσης, έθεσε το θέμα της λειτουργίας παράνομων τζαμιών και της κυκλοφορίας γυναικών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά,λέγοντας ότι αυτό αντίκειται στο Δυτικό Πολιτισμό,ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση,ως βουλευτής Αθηνών-όπως είπε- αν δεν λάβουμε μέτρα «θα ζημιώσουμε όχι μόνο την παράταξη, αλλά την ίδια την πατρίδα.
«Αν δεν αφυπνιστούμε τώρα, θα παγιωθούν τα γκέτο στην Αθήνα,και θα διαχυθούν τέτοια φαινόμενα σε όλη την χώρα»,υποστήριξε ο κ.Μπογδάνος.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,εισηγήθηκε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων καθώς και την είσοδο και διαμονή σπουδαστών και ερευνητών.Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις αυτές, παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής διαμονής,έως 12 μήνες,στην Ελλάδα,σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με την χρήση ψηφιακής
τεχνολογίας.Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για μετατροπή της εθνικής θεώρησης σε άδεια διαμονής υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σημείωσε ότι στην Ευρώπη δυο χώρες μόνο, η Εσθονία και η Κροατία-Ελλάδα, έχουν εισάγει αντίστοιχο καθεστώς,επισημαίνοντας ότι
«στόχος είναι η προσέλκυση υψηλής ποιότητας επισκεπτών στην χώρα μας, όχι μόνο για διακοπές αλλά για μια μεγαλύτερη περίοδο την οποία θα χρησιμοποιήσουν για να εργαστούν ή για να επενδύσουν».

Απόστολος Χονδρόπουλος