Αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό-Οι επικρατέστερες ημερομηνίες των ανακοινώσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό έχει ήδη ξεκινήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδιάζει να προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε δομικές αλλαγές, αναδόμηση η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Σήμερα, Δευτέρα 30 Αυγούστου, είναι πολύ πιθανό να μάθουμε τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης καθώς την Τρίτη που έχει οριστεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να έχει νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο, αν και ορισμένα πολιτικά στελέχη επισημαίνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας για την ΔΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να καταγράφει δημοσκοπικές απώλειες, ειδικά μετά την διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας μας.

Αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο ανασχηματισμό να διαφέρει από προηγούμενους είναι ότι η ονοματολογία δεν δίνει και παίρνει, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι πάντως ότι αναμένεται να είναι δομικός αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αξιοποιηθούν και μέχρι σήμερα γ.γ. της κυβέρνησης, κάτι που ο πρωθυπουργός έχει ξανακάνει, ενισχύοντας όπου κρίνει το επιχειρησιακό-τεχνοκρατικό κομμάτι της κυβέρνησης.

Παράλληλα, αλλαγές αναμένονται εκτός απροόπτου και σε υπουργεία που σχετίζονται με τη διαχείριση της ευθύνης των καταστροφικών πυρκαγιών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό που τονίζουν όσοι έχουν εικόνα της κυβέρνησης είναι ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, ενέργεια η οποία πάντως αποτελεί «αποκλειστικό προνόμιο» του κ. Μητσοτάκη.