Νέα πραγματικότητα για ανεμβολίαστους - Τι ισχύει για rapid test, εργασία, ψυχαγωγία, ταξίδια (Video)

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας.

Μία νέα πραγματικότητα, που απέχει παρασάγγας από τη λεγόμενη “κανονικότητα”, σκιαγραφούν για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, που έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης 24 Αυγούστου 2021, στις 12:05 το μεσημέρι, για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για όσους ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19. Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021, (ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία) και θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα,  έως και τις 31 Μαρτίου 2022.

Στις ανακοινώσεις, οι οποίες γίνονται από το υπουργείο Υγείας, συμμετείχε και η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

«Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας αναφορικά με το εμβόλιο, κάνοντας αναφορά στην περσινή περίοδο. «Μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% στις ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Επιλογή έχουμε. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης», συνέχισε.

«Έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε. Πιστεύω στον Έλληνα. Πιστεύω θα επικρατήσει το εμείς από το εγώ», συμπλήρωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπ. Υγείας.

Στο Video οι ανακοινώσεις από τον υπ. Υγείας για τους ανεμβολίαστους:

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Αναστολές εργασίας παραμένουν

Μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου, όσον υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου – 31 Μαρτίου 2022

  • Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ.
  • Ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Όσον αφορά στους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test. Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.
  • Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Για τους δημόσιους χώρους

Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες

Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν

Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.

Σε όλους τους χώρους εργασίας

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί. Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Χωρίς την πρόληψη δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε όλους τους ασθενείς που θα νοσήσουν. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε τα εμβόλια», τόνισε με την σειρά της διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.