Να μην καταργηθούν τα βουλευτικά ΙΧ

Έντονη δυσφορία προκαλεί σε ορισμένους βουλευτές η πρόθεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να περιορίσει τα βουλευτικά τους προνόμια. Το θέμα αυτό απασχόλησε χθες τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τους ενημέρωσε για κοινοβουλευτικά ζητήματα.

Ορισμένοι βουλευτές κάλεσαν την Πρόεδρο της Βουλής να αγνοήσει την πρόταση του Πρωθυπουργού για κατάργηση του βουλευτικού αυτοκινήτου αλλά και εκείνη του Υπουργού Δημοσίας Τάξης Γιάννη Πανούση να τους πάρει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς που έχουν για συνοδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν πως το βουλευτικό αυτοκίνητο είναι απαραίτητο «εργαλείο δουλειάς» και πως ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να τους το στερήσει. Σημείωσαν ότι αρκετοί δεν έχουν την οικονομική άνεση να έχουν ιδιωτικό ΙΧ και πως εάν τους στερήσει το βουλευτικό αυτοκίνητο θα αναγκάζονται να μετακινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παράλληλα, άλλοι πρότειναν να μην γίνει «οριζόντια» η κατάργηση των βουλευτικών ΙΧ, αλλά να μπουν οικονομικά κριτήρια.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου τους εξήγησε ότι οι κληρώσεις για τα αυτοκίνητα θα γίνουν κανονικά και άρα δεν θα υπάρξει κατάργηση. Έντονες διαμαρτυρίες υπήρξαν και για την απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης να τους πάρει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς, καλώντας την Πρόεδρο της Βουλής να μεσολαβήσει προκειμένου να μην ισχύσει και αυτή η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι στην ενημέρωση προσήλθε η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει υπουργοποιηθεί. Συγκεκριμένα παρέστησαν περί τους εξήντα βουλευτές και κυρίως εκείνοι που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά και είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Εκτός των άλλων, η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε την πρόθεσή της να υπάρξει ριζική αναμόρφωση των χώρων του κεντρικού κτηρίου της Βουλής, ώστε οι βουλευτές και οι υπάλληλοι να μπορούν να εργάζονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Σε εκείνο το σημείο επανέφερε το ζήτημα των χώρων που καταλαμβάνουν όσοι δεν έχουν σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο όπως οι πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Βουλής αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζει το ζήτημα της μεταφοράς τους σε άλλο κτήριο.

Αποκάλυψε ότι τα γραφεία των πρώην Πρωθυπουργών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, που βρίσκονται εντός του Μεγάρου της Βουλής, χωρίς οι ίδιοι να είναι βουλευτές, είναι 200 τ.μ.