Οι τοποθετήσεις των υπουργών στην Αρχαία Αγορά

Το πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με σύνδεση στην Αρχαία Αγορά.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε την κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους». Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα καλυφθούν και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, όπως οι τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των χρηματοοικονομικών.

Μητσοτάκης - Φον Ντερ Λάιεν: Η βόλτα στην Αρχαία Αγορά και οι συνδέσεις με  υπουργούς και πολίτες

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους»

Ο υπουργός παρουσίασε τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που «γεννήθηκαν από την ανάγκη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αν χρειαζόταν να κατηγοριοποιήσουμε τα έργα τότε θα είχαμε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά στην αντιμετώπιση των εκκρεμμοτήτων του παρελθόντος, την ψηφιοποίηση των αρχείων, πώς θα μετατρέψουμε το χαρτί σε δεδομένα» και αναφέρθηκε στις καθημερινές σχέσεις του πολίτη με το κράτος, όπως η απονομή των συντάξεων, το Κτηματολόγιο, η δικαιοσύνη.

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να έχουμε την πλήρη διαλειτουργικότητα των συστημάτων τόσο των παλιών όσο και των καινούργιων και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», σημείωσε.

Όσο για τη δεύτερη κατηγορία, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για οικοδόμηση γεφυρών με το μέλλον, όπως οι αυτοκινητόδρομοι αλλά και η καινοτομία του δικτύου 5G. «Είμαστε στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και δεν πρόκειται να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε.

Κ. Σκρέκας: Μείωση κόστους και ενεργειακή επάρκεια στα νησιά με τις διασυνδέσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από παλιές ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, θα στηρίξει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών και θα επιτρέπει τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, που προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας, με στόχο το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επενδύσεις σε δίκτυα, μονάδες αποθήκευσης, εξοικονόμηση ενέργειας κ.α.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε το ενεργειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης από το Λαύριο όπου θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες η κατασκευή της Δ’ Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σερίφου με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Το έργο αποτελείται από τις επιμέρους διασυνδέσεις Νάξο – Σαντορίνη, Σαντορίνη – Φολέγανδρος, Φολέγανδρος – Μήλος, Μήλος – Σέριφος και Σέριφος – Λαύριο ενώ με υποβρύχιο καλώδιο μέσης τάσης προβλέπεται να διασυνδεθεί και η Σίφνος με την Σέριφο.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 408 εκατ. Ευρώ από τα οποία η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύψει τα 170 εκατ. Ευρώ. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της διασύνδεσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί εφέτος.

Η διασύνδεση Νάξου – Σαντορίνης που θα είναι το πρώτο τμήμα που θα κατασκευαστεί προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023 ενώ το 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου.

Η υλοποίηση του έργου σημαίνει:

  • Αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των δυτικών Κυκλάδων.
  • Κλείσιμο των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά που λειτουργούν με πετρέλαιο, δηλαδή είναι ακριβές και ρυπογόνες. Η διασύνδεση θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 100 χιλ. τόνους ετησίως το 2025 και 120 χιλ. από το 2030.
  • Αύξηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών που θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ασφάλεια στα νησιά καθώς η παραγωγή τους θα μπορεί να διοχετεύεται στο εθνικό σύστημα. Ο πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ στις Κυκλάδες εξαιτίας των διασυνδέσεων εκτιμάται από τον ΑΔΜΗΕ σε 332 μεγαβάτ.

Χάρης Θεοχάρης: Στρατηγική επιλογή η συνολική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με έμφαση στα νέα προϊόντα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Το στίγμα της στρατηγικής της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας την επόμενη μέρα του προγράμματος Ελλάδα 2.0 παρουσίασαν σε διαδικτυακή σύνδεση με την αρχαία αγορά από κοινού ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.

Από το Αμύνταιο και τις εγκαταστάσεις μιας οινοποιητικής μονάδας ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία δίνει την υπόσχεση ότι θα αναβαθμίσει τις υποδομές μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα και θα δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Θεοχάρης περιγράφοντας τους πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμού επεσήμανε ότι αυτοί είναι δυο. Ο «γαλάζιος και ο πράσινος», όπως εξήγησε. Ο αγροτουρισμός, ο πράσινος τουρισμός αλλά και οι δράσεις που θα συνοδεύουν την ποιοτική αναβάθμιση τους αφορούν το σκέλος του πράσινου πυλώνα. Ο θαλάσσιος τουρισμός, με την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων, όπως με την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών στις ελληνικές μαρίνες, την ψηφιακή πρόσβαση στις παραλίες αλλά και την δημιουργία μεταξύ άλλων, υδάτινων πάρκων, αποτελούν το σκέλος του γαλάζιου πυλώνα, όπως ανέφερε.

Στόχος και των δυο πυλώνων παραμένει η συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, που περνάει και μέσα από τον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με την ανάδειξη και νέων προορισμών στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Γ. Αμυράς: «Ισχυρό μήνυμα Περιβαλλοντικής Δημοκρατίας το Σχέδιο Ελλάδα 2.0»

«Ισχυρό μήνυμα για την περιβαλλοντική δημοκρατία και τη βιωσιμότητα», αποτελεί σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΝ Γιώργο Αμυρά η προώθηση των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, όπως τόνισε ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν.

Ο κ. Αμυράς, από την Πάρνηθα, ένα βουνό που υπέστη την καταστροφική πυρκαγιά το 2007, πλαισιωμένος από εθελοντές παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί με πόρους ύψους 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

«Πρόκειται να αναδασώσουμε και να αποκαταστήσουμε περισσότερα από 20.000 στρέμματα σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα με τη φύτευση 30 εκατομμυρίων δένδρων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κλιματική κρίση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων. Στην Ελλάδα έχουμε πάρει ακριβώς αυτό το μονοπάτι».

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, το ΥΠΕΝ, με 24 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει αναλάβει την αναβάθμιση του Δικτύου Πυρόσβεσης, την αποκατάσταση των μονοπατιών, τη σύνδεση με το πρώην βασιλικό ανάκτορο στο Τατόι, καθώς επίσης και την αποκατάσταση του Σανατορίου της Πάρνηθας το οποίο έχει ανακαταληφθεί από το 1985.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνθέσουμε δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Αμυράς, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο των εθελοντών στο πρόσωπο του κ. Γιώργου Γεροντίδη της Μαρίας Καλογεροπούλου και του κ. Μ. Καραμολέγκου, που θα ενισχύσουν το πρόγραμμα αναδάσωσης, όπως είπε.

Απ΄ την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης, του ΥΠΕΝ αλλά και των εθελοντών για την έμφαση που δίνεται στις προσπάθειες για την αποτροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας και την ανάπλαση των οικοσυστημάτων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μεριμνούμε για την απώλεια των οικοσυστημάτων τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό που μεριμνούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ενώ απ΄ την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές. Σημειώνεται, ότι η Πάρνηθα απέχει 36 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, με ύψος 1.430 μέτρα, αποτελεί μία πολύ σημαντική πράσινη ζώνη με τεράστια περιβαλλοντική αξία και βιοποικιλότητα. Επιπλέον, ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας αποτελεί το κοντινότερο εθνικό πάρκο σε πρωτεύουσα σε όλη την Ευρώπη.

Θ. Σκυλακάκης: ‘Έως το 2026 το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα προσθέσει 7 μονάδες στο ΑΕΠ

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 και θα δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας τόνισε σήμερα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το Ελλάδα.2.0 παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής von der Leyen.

Ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η ελληνική ομάδα δούλεψε πολύ σκληρά προκειμένου η Ελλάδα να είναι στο πρώτο γκρουπ των χωρών της ΕΕ που θα λάβουν έγκριση απο την Ευρωπαική Επιστροπή για το Σχέδιο Ανάκαμψης. Και, όπως είπε, υπηρξαν πολύωρες παραγωγικές συνταντήσεις με την Κομισιόν προκειμένου να υπάρξει το σημερινό αποτέλεσμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους παράγοντες που τον οδηγούν στην πεποίθηση αυτή.

Απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των έργων που θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δίνοντας μάλιστα το λόγο στον υπεύθυνο της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου, Νίκο Μαντζούφα, ο οποίος προχώρησε σε μία σύντομη επίδειξη του ηλεκτρονικού συστήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε, τέλος, ώς μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απο την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Θ.Σκυλακάκη για την συμβολή του στη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Νίκη Κεραμέως: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τη δράση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης ανέπτυξε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους τρεις άξονες προτεραιότητας, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη «στρατηγική για την αριστεία, την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων».

Εκτενέστερα, η κ. Κεραμέως περιέγραψε τον πρώτο άξονα, του ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει ως στόχο «την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου», όπως είπε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει την αναβάθμιση του ψηφιακού και τεχνολογικού εξοπλισμού με την εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την ψηφιακή μέριμνα, μέσω της επιταγής 200 ευρώ σε 560.000 νέους για την αγορά τάμπλετ, λάπτοπ ή υπολογιστή, τα εργαστήρια ρομποτικής και STEM στα σχολεία και τα ψηφιακά εργαλεία για μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επίσης, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού θα αναβαθμιστούν οι ψηφιακές δεξιότητες, όπως:

  • Δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου σε διαδραστικό, προσβάσιμο ψηφιακό περιβάλλον, που ενισχύει τα 453 προγράμματα σπουδών.
  • Επιμόρφωση 120.000 εκπαιδευτικών στο νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και το νέο τεχνολογικό εξοπλισμό όλων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Αναβάθμιση και διαλειτουργικότητα των ψηφιακών υπηρεσιών στα σχολεία.

Σπ. Πρωτοψάλτης διοικητής ΟΑΕΔ, : Η δράση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

Στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού εστίασε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ενίσχυση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και τη στήριξη της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Όπως είπε, την επόμενη περίοδο, θα επενδυθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ σε δύο συγκεκριμένους πυλώνες, με στόχο αφενός μεν το ανθρώπινο δυναμικό να εφοδιαστεί με τις δεξιότητες που χρειάζεται να διαθέτει, όπως είναι οι ψηφιακές αφετέρου δε να σχεδιαστούν προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Θα δώσουμε έμφαση στις πράσινες και τις ψηφιακές ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού, για να στηρίξουμε την οικονομία μας και, ταυτόχρονα, θα δημιουργήσουμε νέα προγράμματα που θα προσφέρουν κίνητρα στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Από την πλευρά του, ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης τόνισε ότι οι δράσεις αυτές θα στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να βρουν τους εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες, που χρειάζονται και θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.