Στο κρισιμότερο ίσως δεκαήμερο των τελευταίων πολλών μηνών, για την εξωτερική μας πολιτική, μπαίνουμε την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, καθώς από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις κορυφής, τη Διάσκεψη για τη Λιβύη και τη Σύνοδο Κορυφή των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η “τύχη” των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Όπως έγινε γνωστό την Παρακευή από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτέλια Πελώνη, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις πέντε το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Τη Δευτέρα το απόγευμα στις 17.00 το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν
Πρόκειται για την τρίτη φορά που θα συναντηθούν οι δύο άνδρες και χωρίς στο ενδιάμεσο να έχει υπάρξει κάποια χειροπιαστή εξέλιξη που να προδικάζει την κατάληξή της.
Η Αθήνα παραμένει αμετακίνητη στις «κόκκινες γραμμές» της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημασία της θετικής ατζέντας με την Τουρκία.
Και η Άγκυρα, όμως, από την πλευρά της, φέρεται αποφασισμένη να βάλει στο τραπέζι όλες της τις διεκδικήσεις, τις οποίες είναι σαφές ότι η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.
Τα φλέγοντα ζητήματα εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι τα χωρικά ύδατα, οι γεωτρήσεις, αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.
Το μορατόριουμ για ένα ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο και τα… “αγκάθια”
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι πολύ πιθανό στο τραπέζι της συνάντησης να τεθεί η συμφωνία για ένα μορατόριουμ στο Αιγαίο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και να δοθεί χρόνος για να εμπεδωθεί και ένα μίνιμουμ κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.
Το μορατόριουμ, άλλωστε, πιθανόν να διευκολύνει και την Τουρκία, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θετική ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, στις 24 και 25 Ιουνίου.
Ένα μορατόριουμ, πάντως, δεν θα περιλαμβάνει την Κύπρο, με τη Λευκωσία να αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης Αθήνας και Άγκυρας, πιθανόν και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Δεν θα περιλαμβάνει επίσης και θέματα παραβιάσεων στο Αιγαίο, υψηλούς λεκτικούς τόνους κοκ, αλλά κυρίως τις μη μονομερείς ενέργειες έρευνας ή γεώτρησης επί των μη οριοθετημένων περιοχών, ώστε να μην ξαναβγούν πλοία στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια που θα συμφωνηθεί το μορατόριουμ.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης, πάντως, είναι σε συνάρτηση με τις γενικότερες διευθετήσεις στην περιοχή και, κυρίως, από το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με τα Δύση.
Κρίσιμες διεργασίες στο διπλωματικό παρασκήνιο
Στο διπλωματικό παρασκήνιο ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη παράλληλες διεργασίες, καθώς τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Γενεύη θα γίνουν εις βάθος συζητήσεις για τη διευθέτηση κρίσιμων ζητημάτων για την περιοχή, που θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα τις εξελίξεις.
Άλλωστε, την ίδια μέρα με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση του νέου Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο.
Όπως έχει δείξει με όλες τις τελευταίες της κινήσεις και πρωτοβουλίες, η Ουάσιγκτον αναμένεται να κορυφώσει τις πιέσεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν για πλήρη εναρμόνιση της Άγκυρας με τη Δύση.
Το τελεσίγραφο Μπάιντεν προς τον Τούρκο πρόεδρο για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, είναι ενδεικτικό των προθέσεων με τις οποίες θα προσέλθει στη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος.
Είναι αυτονόητο ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν, είτε θετικό, είτε αρνητικό, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας.
Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη, στις 23 Ιουνίου, αλλά χωρίς την Ελλάδα…
Στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα η Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη.
Από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και αυτή τη φορά θα απουσιάσει η Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη από τη στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ.
Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωση
Στις 24 και 25 Ιουνίου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με τις ευρωτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στην ατζέντα.
Μεταξύ άλλων συζητείται η τελωνειακή σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία αν δρομολογηθεί θα είναι συνιστά μία σημαντική τονωτική ένεση στην τουρκική οικονομία, που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά προβλήματα.