Κυρ. Μητσοτάκης: Εργαστήκαμε ακούραστα για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας

“Η δέσμευσή μου να στηρίξω το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι απλά ισχύει, αλλά ενισχύθηκε από την πανδημία”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “τώρα είμαστε αντιμέτωποι με το τρίτο κύμα της πανδημίας” και εξέφρασε την ελπίδα ότι “έχουμε ήδη δει την κορύφωση αυτού του κύματος, το οποίο ωστόσο ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας”, όπως είπε.
Ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα και για την ασφάλεια των εμβολίων σχολιάζοντας με αφορμή τις επισημάνσεις του κ. Kluge ότι “είναι σημαντικό να πούμε ξανά πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε εξάλλου ότι “παρά το γεγονός ότι κληρονομήσαμε ένα σύστημα υγείας με σημαντικές αδυναμίες, νομίζω τα πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη διαχείριση της πανδημίας”, ενώ αναφέρθηκε στην στήριξη Εθνικού Συστήματος Υγείας τόσο με προσωπικό όσο και με υποδομές, σημειώνοντας ότι “ουσιαστικά έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ μέσα σε έναν χρόνο”

Αναφέρθηκε επίσης στους επιπρόσθετους πόρους που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους “σκοπεύουμε να επενδύσουμε κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές ώστε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Έλληνες πολίτες, σε όσους διαμένουν ή τυχαίνει να επισκέπτονται την Ελλάδα”

Ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδωσε εύσημα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας μετά και την επίσκεψη στο Mega Εμβολιαστικό Kέντρο «Προμηθέας».
” Μιλήσαμε αυθόρμητα, χωρίς να το έχουμε προσχεδιάσει, με πολλούς ανθρώπους. Ήταν πολύ εντυπωσιακό. Η διακλαδικότητα, με την αεροπορία, τον στρατό, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Προστασία, υπό την ηγεσία του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια. Ήταν εκπληκτικό. Και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Θα πρέπει όντως να εντείνουμε τους εμβολιασμούς και να πιστέψουμε σε αυτούς”, τόνισε.

Ο κ. Kluge συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τον “ηγετικό ρόλο του και στο πλαίσιο της Ευρώπης, στο ζήτημα των ψηφιακών πιστοποιητικών” σημειώνοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε αυτή την ενοποιημένη διαδικασία”, ενώ εκτίμησε ότι το νέο γραφείο “θα αποτελέσει ένα κέντρο καινοτομίας, από το οποίο θα μπορούν να επωφεληθούν και άλλες χώρες αλλά ασφαλώς και η Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς για την ποιότητα της υγείας”.

Συνεχάρη επισης τον κ. Μητσοτάκη για την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.