Β. Παπαευαγγέλου: 26.000 ενεργά κρούσματα - 1 στους 4 ασθενείς σε ΜΕΘ κάτω των 55 ετών

Το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στην επικράτεια σταθεροποιείται και τα ενεργά κρούσματα κυμαίνονται περίπου στα 26.000, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, προσθέντας ότι η τάση σταθεροποίησης δεν θα πρέπει να δίνει το λάθος μήνυμα.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος επταημέρου είναι 2.800 κρούσματα την ημέρα και ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ είναι 54.000 και ο δείκτης θετικότητας είναι στο 5,3%.
Η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα και σήμερα περιοχές στη χώρα που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει σε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και πάλι.Η μέση ηλικία των κρουσμάτων στη χώρα δείχνει μια μικρή μείωση. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σήμερα, αλλά και των διασωληνωμένων.
Ενας στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι νεοτεροι των 55 ετών.
Η πίεση στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αυξάνει ακόμα και σήμερα στη βόρεια Ελλάδα. Στο 86% είναι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια

Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων στο Κιλκίς, το Ρέθυμνο και στη Θάσο, ενώ έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων δείχνει μείωση, η οποία οφείλεται στην εν μέρει αυξημένη κινητικότητα των νέων, δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου και ανέφερε πως η αποκλιμάκωση στο Σύστημα Υγείας θα καθυστερήσει.

Μαγιορκίνης: Ο αριθμός θανάτων παγκοσμίως παρουσίασε μία αύξηση

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Eπιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε πως ο αριθμός θανάτων παγκοσμίως παρουσίασε μία αύξηση, ενώ και το επιδημιολογικό φορτίο στην Ευρώπη ενισχύθηκε.

Η πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο όμως παρουσιάζει συρρίκνωση, καθώς η εμβολιαστική αύξηση αυξάνεται.

Όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, ο καθηγητής ανέφερε πως παρουσιάζεται «εύθραυστη» συρρίκνωση κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.