Με προσωπείο οι Γερμανοί, έστειλαν τελεσίγραφο

Ο ιταλός οικονομολόγος, Τζούλιο Σαπέλι, σε ανάλυσή του στην εφημερίδα II Messaggero, στο φύλλο της Τρίτης (24/2), αναφέρεται στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ χαρακτηριστικά τονίζει πως η Γερμανία φορά νέο προσωπείο. Επισημαίνει επίσης πως το ΔΝΤ αναγκαστικά έδωσε παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αρχικά, ο οικονομολόγος σημείωσε: “Οι Γερμανοί, και στη διαπραγμάτευση αυτή, δεν δίστασαν να φορέσουν αμέσως το προσωπείο του μονόκερου και να στείλουν αμέσως το τελεσίγραφο: ισχύουν οι συμφωνίες με την τρόικα“. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “το παλιό αυτό προσωπείο αποσυντίθεται, ο κύκλος ζωής του έχει τελειώσει“.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι “παρά την εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες η Ευρώπη και το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αναγκάσθηκαν να δώσουν στην Ελλάδα τέσσερις επιπλέον μήνες για να επεξεργασθεί ένα σχέδιο διάσωσης. Η δε ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που δεν είναι εκείνες που ευχόταν ο εκπρόσωπος του γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε“.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική Κυβέρνηση  έχει στο νου της “κάθε άλλο παρά ένα σχέδιο αιματηρών θυσιών και περικοπών, όπως θα ήθελε ο μονόκερος“.

Ο οικονομολόγος και κοινωνιολόγος υπογραμμίζει πως έχει σημασία το πολιτικό περιεχόμενο της δράσης αυτής, καθώς φέρνει μια “ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις ανάμεσα σε οικονομικό και πολιτικό κύκλο στην Ευρώπη”, επειδή “μέχρι την ελληνική εξέγερση, γιατί γι’ αυτό πρόκειται, ο πολιτικός κύκλος δεν υπήρχε, είχε παγώσει από τον οικονομικό και από τη στήριξη της γερμανικής τεχνοκρατικής ολιγαρχίας“.