Στο Κάιρο μετέβη σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να πείσει τους Αιγύπτιους να αλλάξουν τις συντεταγμένες του επίμαχου οικοπέδου 18.
Και αυτό γιατί οι εν λόγω συντεταγμένες, θεωρούνται υποστηρικτικές των ισχυρισμών της Τουρκίας, ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο χωρικά ύδατα, εξαφανίζοντας το ουσιαστικά από τον χάρτη της ελληνικής πλευράς και των ελληνικών συμφερόντων.
Το μήνυμα της Αθήνας προς την Αίγυπτο
Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν αρκεί να λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις από τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών κ. Σούκρι ότι η χώρα του δεν θα αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ όπως ισχυρίζονται Τσαβούσογλου και Ακάρ.
Διαφορετικά, όπως διαμηνύεται, υπάρχει στο τραπέζι και η ρηματική διακοίνωση προς την Αίγυπτο ( σσ. διάβημα ). Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε διπλωματική κλιμάκωση εκ μέρους της Αθήνας.
Κι αυτό, με δεδομένο ότι την επομένη της συνάντησης Δένδια – Σούκρι, πραγματοποιείται το Ενεργειακό Φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ κα
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος έχει ξαναλλάξει τις συντεταγμένες το 2012 και το 2015, όταν και τότε είχε οριοθετήσει οικόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο με τα οποία δεν συμφωνούσε η Ελλάδα.
Μένει να αποσαφηνιστεί τα επόμενα 24ωρα αν η Αίγυπτος παίζει κάποιο παιχνίδι και ποιο και πως θα εξελιχθεί η κρίσιμη αυτή υπόθεση.
Πρώτη υπουργική σύνοδος του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο
Αύριο, Τρίτη, 9 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Κάιρο η πρώτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών μελών του Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο (East Med Gas Forum).
Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα θα υποδεχτεί την υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, καθώς και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιουβάλ Στάινιτζ, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη πρώτη αυτή υπουργική σύνοδο από τότε άρχισε επίσημα τη λειτουργία του ο διεθνής αυτός οργανισμός, θα συζητηθούν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η υποβολή αιτήματος από τη Γαλλία για συμμετοχή της ως πλήρους μέλους στον οργανισμό.
Θα πραγματοποιηθούν επίσης διμερείς συναντήσεις των υπουργών των χωρών.
Στο στόχαστρο της Αθήνας οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας
Οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της Αθήνας, εν όψει και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και αυτό, γιατί η Τουρκία, μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Ελλάδας για την πραγματοποίηση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, αλλά κατά τις προτεινόμενες από την ελληνική πλευρά ημερομηνίες προχώρησε σε έρευνες με το «Τσεσμέ» καθώς και στη διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».
Τα δύο σενάρια για τις διερευνητικές επαφές
Η κυβέρνηση εκτιμά πως η Άγκυρα με τη στάση της καθιστά σαφές πως δεν επιθυμεί ουσιαστικό διάλογο με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
Ομως, με δεδομένο ότι θέλει να αποφύγει να στείλει αρνητικά σήματα προς την Ε.Ε. πριν από τη Σύνοδο, δεν αποκλείεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε κάποια κίνηση εντυπωσιασμού.
Ενα σενάριο που συζητείται στη συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι, πριν από το Συμβούλιο Κορυφής, η Τουρκία να συμφωνήσει σε κάποια ημερομηνία για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, αλλά αυτή να είναι μεταγενέστερη των εργασιών του.