Ο Μ. Βορίδης αποδίδει ευθύνες για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στον ΔΕΔΔΗΕ

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια» στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση της χώρας, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, θα έπρεπε να είχε δράσει προληπτικά ώστε να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ήταν μια πρωτοφανής κακοκαιρία που είχε να συμβεί στην Ελλάδα από το 2003.

«Η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου. Έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Θα έπρεπε από τις προηγούμενες μέρες να έχουν βγει συνεργεία

Συμπλήρωσε μάλιστα  ότι στη Βόρεια Ελλάδα που αυτά τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά, δεν καταγράφονται τέτοια περιστατικά, γιατί εκεί έχουν γίνει όλα όσα πρέπει. «Στη νότια Ελλάδα που τα φαινόμενα είναι σπάνια, θα έπρεπε από τις προηγούμενες μέρες να έχουν βγει συνεργεία, τα οποία θα έκαναν μια εκτίμηση ποιο κλαδί ή δέντρο είναι πιθανό να πέσει και να το προλάβουμε», σημείωσε.

Σε σχέση με το πότε θα αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το 90% των ζημιών θα έχει αποκατασταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα».

Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στην μεγάλη προσπάθεια του κράτους, λέγοντας ότι «ο πολίτης που ταλαιπωρείται βλέπει μια εργώδη προσπάθεια του κράτους υπό ακραίες συνθήκες για να αποκαταστήσει τα προβλήματα. Το κράτος ήταν παρόν, λειτούργησε και λειτουργεί»