Crash Test, εντός κι εκτός, για την κυβέρνηση ο κατάλογος με τα μέτρα-μεταρρυθμίσεις

Μια πρώτη «γνώμη» αναμενόταν να ζητήσει η ελληνική πλευρά από τους εταίρους ως προς τον κατάλογο μέτρων – μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να καταθέσει προς έγκριση στους πιστωτές, αποστέλλοντας επιστολή τριών σελίδων όπου θα εμπεριέχεται το στίγμα των ελληνικών σχεδιασμών.

Στόχος της κίνησης αυτής, η οποία επισήμως δεν επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε και διαψεύστηκε, ήταν να εκφέρουν μια πρώτη γνώμη οι πιστωτές, προκειμένου να «διορθωθεί» όσο γίνεται η λίστα μέχρι την επίσημη αποστολή της τη Δευτέρα προς το Euro Working Group, το οποίο, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, θα κρίνει τις ελληνικές προτάσεις. Ο Τόμας Βίζερ είναι ο άνθρωπος που βρήκε την «φράση- κλειδί» με την παράταση της χρηματοδότησης για να υπερσκελιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να καταστεί εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής,

Η λίστα, όπως αναφέρεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, συμφωνήθηκε ότι θα περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις των διαρθρωτικών παρεμβάσεων σε τέσσερις τομείς: φορολογία, διαφθορά, δημόσια διοίκηση και ανθρωπιστική κρίση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να περιλάβει σε αυτήν μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ρυθμίσεις για τα εργασιακά και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων, τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, καθώς και σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κατά τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά εμφανιζόταν διατεθειμένη να επιδιώξει να παραμείνει ανεξάρτητη η Γενική Γραμματεία Εσόδων.  Και όλα αυτά, βέβαια, στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε να μην προχωρήσει σε ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος.

Όπως διαρρέεται, η λίστα που θα στείλει η Αθήνα δεν θα είναι κάποιο εκτενές έγγραφο με κοστολογημένες προτάσεις αλλά ένα ολιγοσέλιδο έγγραφο που θα εμπεριέχει εκτενή περιγραφή των τρόπων και των μεθόδων που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αλλά και για να αναμορφώσει το Δημόσιο. Ταυτόχρονα, η Αθήνα θέλει πάση θυσία ν’ αποφύγει να θιγούν τομείς όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το μισθολογικό και οι συντάξεις και σε γενικές γραμμές να μην κριθεί το δικό της σχέδιο με γνώμονα τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών της κυβέρνησης, (η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας) υποστήριζαν ότι, τόσο η πρόβλεψη για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο όσο και η λήψη μέτρων ανακούφισης για τα κόκκινα δάνεια, θα ενταθούν στο πακέτο των μέτρων που θα αποσταλούν στις Βρυξέλλες προς έγκριση, καθώς επέμεναν ότι πρόκειται για κινήσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος οι οποίες δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα. Ενώ πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, όπως άλλωστε και ο Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τα οικονομικά, κ.κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης αντίστοιχα, χαρακτήριζαν «εύκολο» το έργο της κατάρτισης της λίστας και  εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την έγκρισή της.

Εντούτοις, αναλυτές δεν είχαν την ίδια άποψη και υποστήριζαν ότι η συζήτηση και η διαβούλευση για την έγκριση της λίστας θα είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης και πιθανώς σύγκρουσης της Αθήνας με τους πιστωτές, καθώς πηγές από τις Βρυξέλλες διεμήνυαν με κατηγορηματικότητα ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε αναλογία με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο «παλιό» πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες πιέσεις για «προσαρμογές» των μεταρρυθμίσεων, μια εξέλιξη που θα φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση την  κυβέρνηση, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται σοβαρές και έντονες αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και για το πρώτο πλαίσιο που συμφωνήθηκε την Παρασκευή του βράδυ. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν δε ακόμη πιο δύσκολα όταν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

Προς το παρόν, η προσοχή στρέφεται στο προπαρασκευαστικό Euro Working Group και  στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, με τον Γιάνη Βαρουφάκη, είτε αργά τη Δευτέρα το βράδυ είτε το αργότερο την Τρίτη το πρωί, για την έγκριση της λίστας.