Αναγνωριστική προσέγγιση οι διερευνητικές: Στην Αθήνα τον Μάρτιο ο επόμενος γύρος

Η στρατηγική της Αθήνας και οι στόχοι του Ερντογάν.

Μία αναγνωριστική περισσότερο πρώτη προσέγγιση, ήταν το γεγονός πως μετά από 5 χρόνια Ελλάδα και Τουρκία κάθισαν ξανά απέναντι στο ίδιο τραπέζι σε μία συνάντηση που διήρκεσε κάτι λιγότερο από 3,5 ώρες.

Οι δύο πλευρές μετά από ένα γεμάτο προκλήσεις, τεταμένο εξάμηνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επί τοις ουσίας βολιδοσκόπησαν η μία τις προθέσεις της άλλης, ενώ δύο στοιχεία αξιολογούνται ως σημαντικά :

  • Η παρουσία στη συνάντηση του εκπροσώπου της Προεδρίας και εκλεκτού του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
  • Πως για πρώτη φορά από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διεξαγωγή του επόμενου γύρου, στην Αθήνα.

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Πρώτη αντίδραση Καλίν, Αθήνα το νέο ραντεβού | Alphafreepress.gr

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία

Η διαδικασία  που συμφωνήθηκε στην πρώτη διερευνητική επαφή χθες Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 στην Κωνσταντινούπολη, θα είναι μακρά. Κάτι τέτοιο, διευκολύνει την επιδίωξη της Άγκυρας να κερδίσει χρόνο ως το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προσεχή Μάρτιο, με τις εξελίξεις να ξεκινούν ίσως, από τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ευρώπη σε βάρος της, ένα ενδεχόμενο που μετά την πρώτη αυτή προσέγγιση απομακρύνεται.

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Εσπασε ο πάγος, νέο ραντεβού στην Αθήνα | Έθνος

Τι κέρδισε από τις διερευνητικές επαφές ο  Ερντογάν

Επιπρόσθετα, συμμετέχοντας στις διερευνητικές επαφές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτά τη δυνατότητα να ανοίξει και πάλι τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό, με στόχο νέα Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, και κυρίως να διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό.

Κάτι που ούτως ή άλλως ήταν και η εκτίμηση της Αθήνας: Ότι, δηλαδή, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, η Άγκυρα δεν θα προβεί σε ουσιαστικές προκλήσεις και θα ακολουθήσει μία παρελκυστική πολιτική για να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ακυρώσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αλλά και να αποκτήσει μια πιο σαφή εικόνα για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Τα κέρδη για την Αθήνα

Και η Αθήνα, όμως, επιδιώκει το επόμενο διάστημα να υπάρξει μία σχετική ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και κυρίως των συνεπειών της στην οικονομία.

Αποστρατικοποίηση νησιών, εναέριο χώρο και «γκρίζες ζώνες» έθεσε η Τουρκία στις διερευνητικές | OnAlert

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρξε άλλη επίσημη ενημέρωση πέραν της ανακοίνωσης ότι ο 62ος γύρος θα γίνει στην Αθήνα. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, αυτός θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η εκτίμηση που επικρατεί στην ελληνική πλευρά είναι ότι η Τουρκία επιθυμεί, σε αυτή τη φάση, να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη.

Τα επόμενα βήματα 

Είναι σημαντικό ότι η 2η συνάντηση γίνεται στην Αθήνα όπως και το γεγονός της παρουσίας του Ιμπραήμ Καλίν στην πρώτη αυτή συνάντηση.

Η Αθήνα το αξιολόγησε θετικά, διότι είναι τα μάτια και τα αυτιά του Ερντογάν άρα είναι σαφές ότι η Τουρκία δίνει σημασία σε αυτή την διαδικασία.

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι δεν γίνονται διαρροές μέσα και έξω για το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης. Δείγμα ότι και οι δύο πλευρές δίνουν σημασία σε αυτή την άτυπη διαδικασία διαλόγου.

Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο  πλευρές δεν  μπήκαν στο βάθος των θεμάτων. Έγινε μια γενική ανασκόπηση για το παρελθόν σε σχέση με όλα τα θέματα που έχουν φτάσει μέχρι το 2016.

Η Γερμανία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργείου εξωτερικών υποθέσεων εξέφρασε τον πάγιο γερμανικό σκεπτικισμό απέναντι σε μια πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Ο κ. Μάας είπε πως τα θετικά σήματα που έχει αποστείλει προσφάτως η Άγκυρα και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών δεν πρέπει να επιβαρυνθούν από κάποια επιβολή νέων κυρώσεων σε αυτή την φάση.

Από την άλλη η Γαλλία πιέζει για μια διευρυμένη λίστα κυρώσεων σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κάπου στην μέση βρίσκεται ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ,ο οποίος είπε ότι η λίστα δεν είναι ακόμα έτοιμη αλλά ούτε βρίσκεται και στην άκρη.