Σε χρόνο ρεκόρ, μισή ώρα μετά τη μία το μεσημέρι, ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, ο 61ος κύκλος των οποίων διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς.
Οι άτυπες συνομιλίες των δύο πλευρών, μεταξύ του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη με τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας Σεντάτ Ονάλ, διήρκεσαν περί τις 3 ώρες και πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της τουρκικής προεδρίας στο ανάκτορο των Σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ντολμά Μπαχτσέ, στον Βόσπορο, παρόντος του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ήταν εκείνος που υποδέχτηκε στις συνομιλίες την ελληνική αποστολή.
Ξεκίνησαν στις 11.00 ώρα Τουρκίας (10.00 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσαν μέχρι τις 14.30 ώρα Τουρκία, στη 13.30 δηλαδή σε ώρα Ελλάδας και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εν αναμονή ωστόσο και τυχόν ανακοινώσεων, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για νέο γύρο συνομιλιών στην Αθήνα.
Η ελληνική πλευρά προσήλθε στον 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών , μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα).
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, εντός ολίγου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να εκδόσει μία ανακοίνωση για το αποτέλεσμα και στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες επαφές μεταξύ των δυο πλευρών.
Ο δημοσιογράφος Andrew Hopkins, παρακολούθησε τις συνομιλίες και ανάρτησε την παρακάτω φωτογραφία, δίνοντας και την είδηση της ολοκλήρωσής τους:
First round of exploratory talks between #Turkey and #Greece since 2016 have been completed today. #EastMed.
– Delegations pictured below
– Statement from Turkish side expected soon. pic.twitter.com/OXwNQi3r4S— Andrew Hopkins (@achopkins1) January 25, 2021
Στο μεταξύ, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναμένεται να ενημερώσουν άμεσα την Αθήνα για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά άτυπες συζητήσεις που καταγράφονται οι θέσεις της κάθε πλευράς.
Οι ανακοινώσεις πάντως που αναμένονται από τα υπουργεία Εξωτερικών δε θα αφορούν τόσο στο περιεχόμενο των επαφών τους, αλλά στο εάν θα υπάρξει επόμενος γύρος στην Αθήνα.
Ικανοποίηση στο Βερολίνο
Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει».
Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία ‘Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην Άγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία Άντεμπαρ
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης: Οι διερευνητικές επαφές, δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ούτε είναι διαπραγματεύσεις
«Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα», τόνισε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αναφορά στις διερευνητικές επαφές, λίγο μετά την έναρξή τους.
«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και κλείνοντας, υπογράμμισε: «Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική».